Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η δημιουργία ενός μουσείου για την ευρωπαϊκή ιστορία στις Βρυξέλλες προτάθηκε από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans Poettering και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του σώματος τον Δεκέμβρη του 2008, με βάση το σκεπτικό επιστημονικής επιτροπής από ιστορικούς και μουσειολόγους και επικεφαλής τον καθηγητή Hans Walter Hütter, Πρόεδρο του Ιδρύματος για το Μουσείο της Ιστορίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στόχος του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας είναι να ζωντανέψει ιδίως για τους νέους την ευρωπαϊκή ιστορία και επομένως να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

 

Βασικοί Προσανατολισμοί για το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Οκτώβριος 2008)

03.11.09 Ελληνικό μέλος στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

περισσότερα » « λιγότερα

Η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, ως μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό και την Παιδεία, ορίστηκε εκπρόσωπός της στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας».

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός μουσείου αφιερωμένου στην ευρωπαϊκή ιστορία ανήκει στο τ. Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Hans-Gert Poettering και έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να ενημερωθούν για την ιστορία τους, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα και να υποστηρίξουν αποτελεσματικότερα την οικονομική, πολιτική και κοινωνική διάσταση της Ευρώπης και των λαών της.

Το εκθεσιακό περιεχόμενο του μουσείου, που θα στεγάζεται στις Βρυξέλλες, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Με τη συζήτηση του υπό δημιουργία ιδρύματος να περιστρέφεται ακόμα γύρω από τους βασικούς προσανατολισμούς του, η παρουσία της Ελληνίδας εκπροσώπου και καθηγήτριας Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. κ. Παλιαδέλη στο Δ.Σ. του θεωρείται ότι θα συμβάλει στην επιστημονική διάσταση, την ιστορική ακρίβεια και βεβαίως στη συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Με αφορμή την εκλογή της η κ. Παλιαδέλη δήλωσε: «Η επιστημονική επιτροπή αποφάσισε να εστιάσει στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία και να την πλαισιώσει με μιαν εκτενή αναδρομή στις πολιτιστικές ρίζες της ηπείρου. Αποτελεί μέγιστη πρόκληση να αναδείξουμε το εύρος της συμβολής μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ως μέσο για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, όχι μόνον στην περίοδο της κλασικής αρχαιότητας, όπως είθισται, αλλά και σε μεταγενέστερες περιόδους. Ελπίζω πως το “Σπίτι” θα γίνει ο χώρος όπου θα ζωντανέψει η ευρωπαϊκή ιστορία και θα ενισχυθεί η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης».

Για το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας δείτε εδώ

σπίτι ευρωπαϊκής ιστορίας

Ερωτήσεις
Παρεμβάσεις
Εκθέσεις
Σπίτι Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Ministry of Web