Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

19.11.13 Δελτίο τύπου με αφορμή την παρέμβαση της Χρυσούλας Παλιαδέλη στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη «Δημιουργική Ευρώπη», ένα νέο πρόγραμμα-πλαίσιο και μια αφορμή για νέες πρωτοβουλίες

περισσότερα » « λιγότερα

Εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τίθεται σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου χρόνου το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Creative Europe), που θα χρηματοδοτήσει δράσεις στον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα για την περίοδο 2014-2020, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το νέο πρόγραμμα-πλαίσιο αποτελείται από δύο σαφώς διακριτές ενότητες που αφορούν στον πολιτισμό και τις οπτικοακουστικές τέχνες, εντάσσοντας στον ίδιο μηχανισμό υποστήριξης τα μέχρι πρότινος προγράμματα Culture, MEDIA 2007 και MEDIA Mundus. Στόχος αυτής της δομής του νέου προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πιο απλοποιημένου συστήματος χρηματοδότησης, περισσότερο προσιτού και ευανάγνωστου, στους κλάδους του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποδέκτες του προγράμματος είναι καλλιτέχνες και καλλιτεχνικοί φορείς, επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα και πολιτιστικοί οργανισμοί στον χώρο των παραστατικών τεχνών, των καλών τεχνών, των εκδόσεων, των ταινιών, της τηλεόρασης, της μουσικής, της κληρονομιάς κ.λ.π., που επιθυμούν να έλθουν σε επαφή με ομοτέχνους τους, να ενημερωθούν για νέες τάσεις και ρεύματα στο χώρο της δημιουργίας, να διευρύνουν το κοινό τους, ή να προβάλουν το έργο τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται στην ψηφιακή εποχή. Το νέο πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, παράλληλα με την οικονομική του διάσταση, έχει σκοπό να συμβάλει στην προβολή της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής δημιουργίας, στην προάσπιση της πολιτισμικής διαφορετικότητας και την υποστήριξη της γλωσσικής πολυμορφίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη μίλησε στην Ολομέλεια του ΕΚ, παρουσία της Επιτρόπου Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρούλλας Βασιλείου, για την ανάγκη απλούστευσης των μηχανισμών υποστήριξης των κλάδων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, ώστε να είναι κατανοητοί, προσβάσιμοι και αποδοτικοί.

«Είναι πράγματι σωστή η απόφαση για την ενοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων που υποστηρίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία στους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των οπτικοακουστικών μέσων. Η ενίσχυση των δημιουργών, η υποστήριξη του υποτιτλισμού και της μετάφρασης, η αξιοποίηση των νέων ψηφιακών μέσων είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θέλει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιδέα και να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά, στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης, άλλα κέντρα καλλιτεχνικής δημιουργίας και οπτικοακουστικής παραγωγής. Εκτιμώ, ωστόσο, περιορισμένη την αντίληψη για τον πολιτισμό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο εύρος του οποίου δεν συμπεριλήφθηκε, δυστυχώς, παρά μόνον ακροθιγώς η αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά. Πιστεύω ακράδαντα ότι η έρευνα, η μελέτη, η διάσωση, η προβολή και η ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σημαντικές δράσεις που συμβάλλουν εξίσου αποτελεσματικά στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ, για το λόγο αυτό, πως είναι επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία ενός ανάλογου προγράμματος-πλαισίου, με κύριο αντικείμενο την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο θα συγκεντρώσει κάτω από την ίδια στέγη δράσεις διάσπαρτες μέσα σε διαφορετικά ευρωπαϊκά προγράμματα, που σήμερα δυσχεραίνουν την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων τους. Ας το θέσει στις προτεραιότητές της η επερχόμενη ελληνική Προεδρία» δήλωσε η κ. Παλιαδέλη.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

19.11.2013 Δελτίο τύπου με αφορμή την παρέμβαση της Χρυσούλας Παλιαδέλη στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ΕRASMUS+, το νέο επταετές πρόγραμμα για την κινητικότητα στην εκπαίδευση την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό

περισσότερα » « λιγότερα

Υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από ένα μακρό διαπραγματευτικό διάλογο με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, το Erasmus+, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό που θα ισχύσει την επταετία 2014-2020.

Με αυξημένο κατά 40% τον προϋπολογισμό του (ύψους 14 δισ. ευρώ), παρά την οικονομική κρίση, στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται, διατηρώντας την αυτονομία τους και με καθορισμένους τους προϋπολογισμούς τους, τα ήδη πετυχημένα προγράμματα Erasmus, Erasmus Mundus, Tempus, Comenius Leonardo di Vinci, Grundtvig, Νεολαία σε Δράση, Jean Monnet, καθώς και τα διμερή προγράμματα μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 μέσω του προγράμματος θα έχουν μετακινηθεί 5 εκατ. νέοι. Ένα ειδικό κεφάλαιο του επταετούς προγράμματος αναφέρεται στον αθλητισμό, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του ντόπινγκ και των στημένων παιχνιδιών, της βίας και των διακρίσεων.

Ο νέος θεσμός των χαμηλότοκων δανείων ύψους 12.000-18.000 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές μονοετούς ή διετούς φοίτησης αντίστοιχα, προτείνεται ως επιπλέον δυνατότητα για την κινητικότητα των νέων, που δεν απειλεί τα ισχύοντα συστήματα χρηματοδότησης και υποτροφιών. Εντούτοις, το νομοθετικό κείμενο προβλέπει την αξιολόγησή του νέου θεσμού στο μέσον της επταετούς διάρκειας του προγράμματος.
Στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα ΕRASMUS+ ως αποτέλεσμα έντιμου συμβιβασμού μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών. «Με την ένταξη των υποπρογραμμάτων κάτω από την ίδια ομπρέλα, το νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την κινητικότητα και τον αθλητισμό των νέων, γίνεται για τους χρήστες του περισσότερο ευανάγνωστο και δημοσιονομικά περισσότερο ευέλικτο. Η αύξηση στον προϋπολογισμό του εν μέσω οικονομικής κρίσης αποδεικνύει την ανησυχία των ευρωπαϊκών θεσμών για τη νεανική ανεργία και την πρόθεσή τους να υποστηριχτεί η κοινωνία της γνώσης, ως κατεξοχήν μέσο για την οικονομική και την κοινωνική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας και των φορέων να ενεργοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να αξιοποιήσουν αξιοκρατικά τις δυνατότητες του νέου προγράμματος. Είναι ανάγκη να πειστούν οι νέοι ότι πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα που τους παρέχει η ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο» δήλωσε η κ. Παλιαδέλη.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

23.05.13 Δελτίο τύπου της Χρυσούλας Παλιαδέλη: «Ανακριβείς οι αιτιάσεις για την αναβολή της διερευνητικής αποστολής της Επιτροπής Αναφορών του E.K. στην Ελλάδα»

περισσότερα » « λιγότερα

«Είναι λυπηρό ότι η αναβολή για τον Σεπτέμβριο στην διερευνητική αποστολή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για περιβαλλοντικά θέματα, που οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην αδυναμία δύο ευρωβουλευτών (όχι ελλήνων) να συμμετάσχουν, αξιοποιήθηκε για μικροπολιτικούς λόγους και εσωτερική κατανάλωση προκειμένου να αναδειχθούν υποτιθέμενες συνωμοσίες του ΥΠΕΚΑ, σε υπουργικό μάλιστα επίπεδο.

Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών και ex officio μέλος της συγκεκριμένης διερευνητικής επιστολής, εκφράζω τη θλίψη μου για αυτές τις υποθέσεις συναδέλφου ευρωβουλευτή, μέλους της συγκεκριμένης Επιτροπής, σε ό,τι αφορά τους υπαινιγμούς του για υπόγειες διαδρομές με στόχο τη ματαίωση της επίσκεψης. Κυρίως, όμως, επειδή με τις αιτιάσεις του θέτει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα των μελών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η κ. Παλιαδέλη.

16.04.13 Δελτίο τύπου των Ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.: «Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ENISA δεν αντανακλά τις θυσίες που έχει κάνει η Ελλάδα»

περισσότερα » « λιγότερα

Έντονη κριτική στη συμφωνία για την ανανέωση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών(ENISA) που ψηφίστηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο ασκούν με κοινή δήλωση τους οι ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι αυτή θα καταστήσει τον Οργανισμό λιγότερο αποτελεσματικό.

Παρ’ ό,τι η νέα εντολή δίνει στον Οργανισμό αυξημένες αρμοδιότητες, η απόφαση για τη δημιουργία υποκαταστήματος στην Αθήνα, στο οποίο θα μεταφερθεί η πλειοψηφία του προσωπικού, δημιουργεί έντονες αμφιβολίες για τη βελτίωση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας του Οργανισμού, σημειώνουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

«Η Ελλάδα, μέσα σε περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής στενότητας, έχει προβεί σε μεγάλες θυσίες για να καταστήσει το Ηράκλειο έδρα κατάλληλη για τον ENISA. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως παραδίδεται κτίριο εμβαδού 4000 τετραγωνικών για να στεγάσει τον Οργανισμό με πρόβλεψη για 120-150 εργαζομένους, το οποίο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το κτίριο κινδυνεύει να καταστεί κτίριο-φάντασμα λόγω της μεταφοράς του προσωπικού στην Αθήνα. Παράλληλα έχουν διευθετηθεί και τα υπόλοιπα σημεία που δημιουργούσαν παλαιότερα πρόβλημα, όπως η ύπαρξη Ευρωπαϊκού σχολείου και η αεροπορική σύνδεση του Ηρακλείου.

Δυστυχώς, εν μέσω εκβιασμών και πιέσεων, η Ελληνική Κυβέρνηση δέχτηκε, τον Φεβρουάριο του 2012, συμβιβαστική λύση για τη μεταφορά της πλειοψηφίας του προσωπικού του Οργανισμού στην Αθήνα που απειλεί τη βιωσιμότητά του και ελλοχεύει τον κίνδυνο για την τελική μεταφορά του σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Μόνο μία αποκεντρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκμεταλλεύεται τα τοπικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η τεχνολογική εστία που έχει δημιουργηθεί στο Ηράκλειο λόγω του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αποτελεσματικότερα».

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλούν τέλος την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «προβεί στα επόμενα χρόνια σε μία λεπτομερή αξιολόγηση της επιλογής της μεταφοράς της πλειοψηφίας του προσωπικού του Οργανισμού στην Αθήνα και σε μία ανάλυση του κόστους που θα προκύψει από αυτή τη μεταφορά καθώς και των προβλημάτων από την παράλληλη λειτουργία σε δύο έδρες» και να «διορθώσει άμεσα το λάθος, αν η κίνηση αποδειχτεί σπάταλη και υπονομευτική για τον οργανισμό».

Σε αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τον ENISA, στην οποία πήρε το λόγο, εκ μέρους των ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Δρούτσας.

25.10.12 Δελτίο τύπου για την παρέμβαση της Χρυσούλας Παλιαδέλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη σωτηρία του προγράμματος Erasmus

περισσότερα » « λιγότερα

Την άμεση ανάγκη να ψηφιστεί o νέος αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2012 προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η υλοποίησή του προγράμματος Erasmus, τόνισε η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη σε παρέμβασή της στη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Με την πρόταση της Επιτροπής για τη συνολική αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2012 κατά 9 δις ευρώ, από τα οποία 180 εκατ. αφορούν στο πρόγραμμα Erasmus, θα καλυφθούν εκκρεμότητες πληρωμών που οφείλονται στη χαμηλή χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού παλαιοτέρων ετών.

«Η έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012 είναι αναγκαία προκειμένου να λυθεί ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνο το πρόγραμμα Erasmus, αλλά και τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής. Ενδεχόμενη μετατόπιση της λύσης του για το 2013 θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των πιο σημαντικών για την αξιοπιστία της Ε.Ε. προς τους πολίτες της δράσεων, σε μια περίοδο που ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος λόγω της οικονομικής κρίσης», δήλωσε η κ. Παλιαδέλη. «Το πρόγραμμα Erasmus υφίσταται σήμερα τις επιπτώσεις της μυωπικής προσέγγισης των Υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι αξίωσαν περικοπές στις δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2012. Όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητήσαμε σήμερα από το Συμβούλιο να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το τρέχον έτος και να σταματήσει να εξοικονομεί χρήματα στην πλάτη των ευρωπαίων φοιτητών. Το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και όχι απλώς οικονομικό. Αν δεν το λύσουμε τώρα, διακυβεύονται η αξιοπιστία και το μέλλον της Ε.Ε.».

Δείτε το βίντεο εδώ

21.09.12 Ευρωβουλευτές προσφεύγουν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών από την οικονομική κρίση

περισσότερα » « λιγότερα

Με μια ιδιαίτερη αναφορά βρέθηκε αντιμέτωπη η Επιτροπή Αναφορών και η προεδρεύουσα ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών Χρυσούλα Παλιαδέλη. Δύο ευρωβουλευτές, ο Βρετανός Andrew Duff και ο Γερμανός Jo Leinen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Φεντεραλιστών, και η Πρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Pauline Gessan εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια και τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης και ζήτησαν από την Επιτροπή Αναφορών να αξιοποιήσει τις νέες εξουσίες που δίνονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη δημιουργία μιας πλήρους δημοσιονομικής ένωσης με ένα μεταρρυθμισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια ομοσπονδιακή οικονομική κυβέρνηση, η οποία θα είναι υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι αναφέροντες έκαναν έκκληση στα μέλη της Επιτροπής Αναφορών να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προβεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης στην Ευρώπη και να καταρτίσει ατζέντα για μια νέα συνταγματική συνθήκη, η οποία θα επιφέρει τις αλλαγές που θα αποκαταστήσουν την κλονισμένη αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των αγορών, και θα αναστρέψουν τη μειούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών της στο μέλλον της ευρωπαϊκής ιδέας.

Στην παρέμβασή της η Χρυσούλα Παλιαδέλη ευχαρίστησε τους δύο συναδέλφους της για την πρωτοβουλία τους, επισημαίνοντας «την πολιτική σημασία της αναφοράς τους σε μια περίοδο που οι δοκιμαζόμενοι από την κρίση πολίτες ζητούν επιτακτικά τη σαφή θέση των ευρωβουλευτών για άμεσες λύσεις, ως θετικό αντίβαρο στις αμφίσημες εκτιμήσεις που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνον τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

08.02.12 Δήλωση Ελλήνων Ευρωβουλευτών για τον ENISA

περισσότερα » « λιγότερα

Εγκρίθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση για την ανανέωση της εντολής του ENISA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, που έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην Έκθεση αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα του ENISA για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας στην Ε.Ε. και προβλέπεται η αναβάθμιση και ισχυροποίησή του. Ο ENISA μετεξελίσσεται σε παγκόσμιο κέντρο αριστείας σε θέματα κυβερνοασφάλειας και αναλαμβάνει ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες, όπως τον συντονισμό και την υποστήριξη των κρατών μελών, την προστασία των δικτύων των Ευρωπαϊκών Οργάνων, την ενημέρωση και υποστήριξη πολιτών και ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία η Έκθεση δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τα εθνικά συμφέροντα εφόσον περιλαμβάνει τρία ιδιαιτέρως αρνητικά, για το μέλλον τον ENISA, σημεία:

  • τη διάσπαση του ENISA, με τις διοικητικές υπηρεσίες να παραμένουν στο Ηράκλειο και το επιχειρησιακό τμήμα του Οργανισμού (που αποτελεί και το μεγαλύτερο τμήμα του) να μεταφέρεται στην Αθήνα

  • τη δυνατότητα του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού να ιδρύει παραρτήματα και γραφεία συνδέσμου σε άλλα κράτη μέλη (πρόβλεψη που θα μειώσει το προσωπικό του Οργανισμού που απασχολείται στην Ελλάδα και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το λειτουργικό κόστος)

  • ανανέωση της εντολής του ENISA για επτά μόλις χρόνια, αφήνοντας τον ENISA ως τον μοναδικό Οργανισμό της Ε.Ε. χωρίς μόνιμη εντολή

Οι παραπάνω προβλέψεις οδηγούν σε δραματική αύξηση των δαπανών του ENISA και σε δυσλειτουργίες που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του και φυσικά την παραμονή του στην Ελλάδα (ιδιαιτέρως σε μια στιγμή που όλοι οι οργανισμοί της Ε.Ε. αναγκάζονται να περικόψουν δαπάνες, κι ενώ οι επίδοξοι μνηστήρες για αυτόν τον κρίσιμο για τη ραγδαία αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία Οργανισμό είναι πολλοί).

Η μεταφορά του επιχειρησιακού βραχίονα του ENISA στην Αθήνα απαξιώνει την επένδυση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που ως τώρα έχουν δοθεί για την εγκατάστασή του στο Ηράκλειο (60 εκ. ευρώ εκ μέρους της Ε.Ε. και 11 εκ. ευρώ εκ μέρους του Ελληνικού κράτους) και ακυρώνει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την υποστήριξη του Οργανισμού (όπως η κατασκευή υπερσύγχρονου κτιρίου για τη φιλοξενία του ENISA, ειδικών προδιαγραφών λειτουργίας, επιφάνειας 4.500 τ.μ. και κόστους 7 εκ ευρώ, το οποίο παραδίδεται σε λίγους μόλις μήνες, και η ίδρυση Σχολείου Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης για τα παιδιά των υπαλλήλων του ENISA).

H πλειονότητα των Ελλήνων Ευρωβουλευτών κατέβαλε μέχρι και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Ελλάδας, κοπιώδεις συντονισμένες προσπάθειες για την ανατροπή των αρνητικών για τα εθνικά συμφέροντα προβλέψεων της Έκθεσης, χωρίς ωστόσο να κατορθωθεί αυτές να ανατραπούν. Δυστυχώς οι προσπάθειες των Ελλήνων Ευρωβουλευτών υπονομεύθηκαν ουσιαστικά από την αναποφασιστικότητα και τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε, καθώς και τα λανθασμένα μηνύματα που έστειλε τον τελευταίο καιρό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Οι μεθοδεύσεις που ακολούθησε ο εισηγητής εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου (Βρετανός Ευρωβουλευτής του ECR, κ. Chichester) μεταθέτουν την κατάληξη του θέματος του ENISA σε διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωκοινοβουλίου (τον λεγόμενο «τρίλογο») και αυτό εντός διμήνου και εν μέσω μιας αρνητικής συγκυρίας και ιδιαίτερα αρνητικών συσχετισμών.

Καλούμεθα όλοι έστω και την ύστατη στιγμή, να διαμορφώσουμε και να υποστηρίξουμε μια ξεκάθαρη και βιώσιμη θέση για τον ENISA, σύμφωνη με τις πάγιες εθνικές θέσεις, που θα διασφαλίσει τη μόνιμη παραμονή του στην Ελλάδα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων καινοτομίας, τεχνολογικής και ερευνητικής αριστείας που προσφέρει η περιφέρεια της Κρήτης. Είναι αυτονόητο ότι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές θα συνεχίζουν τον αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Δημήτριος ΔΡΟΥΤΣΑΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ

Ιωάννης ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, Μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ

Συνυπογράφοντες:

Μαριέττα ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο ΕΚ

Μαρία-Ελένη ΚΟΠΠΑ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ

Γεώργιος ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Άννυ ΠΟΔΗΜΑΤΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κρίτων ΑΡΣΕΝΗΣ

Σπύρος ΔΑΝΕΛΛΗΣ

Γεώργιος ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

Ρόδη ΚΡΑΤΣΑ-ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Χρυσούλα ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ

Γεώργιος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Κωνσταντίνος ΠΟΥΠΑΚΗΣ

Συλβάνα ΡΑΠΤΗ

Γεώργιος ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

02.02.12 Παρέμβαση της Χρυσούλας Παλιαδέλη στη συζήτηση για τη διαχείριση αποβλήτων

περισσότερα » « λιγότερα

Μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα καταδεικνύεται η διαχείριση των αποβλήτων, όπως προκύπτει από την έκθεση της Επιτροπής Αναφορών, που επικεντρώνεται στην εφαρμογή της Οδηγίας 2008/98/EK για τα απόβλητα και ψηφίστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυστηρότερη επιθεώρηση σε επίπεδο κρατών μελών και Ε.Ε. σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διαχείρισης αποβλήτων ζήτησε η Χρυσούλα Παλιαδέλη κατά τη συζήτηση της έκθεσης.

«Η Επιτροπή Αναφορών γίνεται αποδέκτης μεγάλου αριθμού από αναφορές για περιβαλλοντικά θέματα, με σημαντικό ποσοστό καταγγελιών για την πλημμελή διαχείριση των αποβλήτων σε αρκετά κράτη μέλη, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Ελλείψεις στον στρατηγικό σχεδιασμό, εμπλοκές στη διοίκηση, ασαφείς περιβαλλοντικές μελέτες, πλημμελής έλεγχος, ατελής ενημέρωση των πολιτών, αλλά και ιδιοτελή συμφέροντα είναι κοινά χαρακτηριστικά στις περισσότερες από τις περιπτώσεις», δήλωσε η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ με αφορμή την ψήφιση της έκθεσης.

Η εφαρμογή της Οδηγίας θέτει προκλήσεις σε πρακτικό επίπεδο για τα κράτη μέλη της Ε.Ε., και πολύ περισσότερο για την Ελλάδα, όπου στη διαχείριση των αποβλήτων κυριαρχεί η ταφή τους σε νόμιμους ή μη χώρους διάθεσης. Τα κράτη μέλη καλούνται να αποφύγουν την αποτέφρωση και να ενισχύσουν τη διαλογή, τη μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

«Οι αλλαγές στα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων απαιτούν την ταχεία προσαρμογή των δήμων και των καταναλωτών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους. Η διαλογή μεταξύ διαφορετικών τύπων οικιακών αποβλήτων και η ανακύκλωση πρέπει να καταστούν καθημερινές πρακτικές σε κάθε νοικοκυριό», συμπλήρωσε η Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Δείτε εδώ την παρέμβαση της Χρυσούλας Παλιαδέλη στην Ολομέλεια

26.01.12 Επανεκλογή της Χρυσούλας Παλιαδέλη ως πρώτης Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

περισσότερα » « λιγότερα

Στη θέση της Α’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών επανεξελέγη η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη. Η πρόταση της υποψηφιότητας για την επανεκλογή της κατατέθηκε από την Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Επιτροπής Αναφορών και εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής.

«Αποτελεί τιμή για μένα η ανανέωση της θητείας μου στη θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών για το υπόλοιπο της νομοθετικής περιόδου. Η επιτροπή αυτή έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο πίσω της. Με αφετηρία τις αναφορές των πολιτών, τις παρεμβάσεις των μελών της επιτροπής μας, και τη συνεργασία μας με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή ασκείται πίεση στα κράτη μέλη, σε τοπικές αρχές ή άλλα όργανα για την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον, την προστασία των καταναλωτών, την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων κτλ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να ελέγχουν και να παρακολουθούν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ταυτόχρονα είναι καθήκον μας η ενημέρωση και η ενθάρρυνσή τους να ασκούν το δικαίωμα τους αυτό», δήλωσε η Ευρωβουλευτής.

13.09.11 Παρέμβαση της Χρυσούλας Παλιαδέλη στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας S&D του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τη συζήτηση για την οικονομική κρίση

περισσότερα » « λιγότερα

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της και ο ελληνικός λαός υφίσταται ήδη τις επιπτώσεις των δυσβάστακτων μέτρων που υπηρετούν τη μείωση ενός τεράστιου δημοσιονομικού χρέους που έγινε ερήμην του, αλλά ενδεχομένως με την ανοχή του. Τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό ενδογενή, ανάγονται σε πολιτικά λάθη και χειρισμούς δεκαετιών, και η ουσιαστική τους επίλυση απαιτεί θεσμικές ανατροπές και ανακατατάξεις, που δεν είναι βεβαίως δυνατό να επιτευχθούν στο ασφυκτικό διάστημα που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αρνούμαι, ωστόσο, να αποδεχτώ ως ανιδιοτελείς προσεγγίσεις άρθρα και δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών που όχι μόνον δυναμιτίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα δύο τελευταία χρόνια από τον Γιώργο Παπανδρέου, την κυβέρνησή του και τον ελληνικό λαό, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή.

Η πρόσφατη πρόταση του Επιτρόπου Oettinger, “να κρέμονται μεσίστιες στα ευρωπαϊκά κτήρια οι σημαίες των κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες” (δηλαδή της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας – και γιατί όχι, αργότερα και της Γαλλίας), αποτελεί την τερατική έκφραση μιας συνεχώς μειούμενης ευρωπαϊκής συνοχής, που έχει αντίκτυπο στους λαούς μας και θέτει σε κίνδυνο το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.

Ως σοσιαλιστές, έχουμε τη μέγιστη υποχρέωση (σε αυτή την τεράστια οικονομική κρίση του δυτικού κόσμου και του καπιταλιστικού μοντέλου του, που στην ουσία είναι το αποτέλεσμα μιας ακόμη μεγαλύτερης κρίσης ιδεών και αξιών) να αναρωτηθούμε (και ενδεχομένως να διερευνήσουμε) αν η λιτότητα είναι το μοναδικό οικονομολογικό εργαλείο για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Ως σοσιαλιστική ομάδα του πιο δημοκρατικού ευρωπαϊκού θεσμού, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες ότι οι Έλληνες ούτε τεμπελιάζουμε ούτε ζητιανεύουμε, αλλά ότι:

  • δανειζόμαστε με δυσβάστακτους όρους,
  • υποφέρουμε, αντιμέτωποι με την ύφεση και την κλονισμένη μας αυτοπεποίθηση
  • είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος ορισμένων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και το πειραματόζωο των αγορών στον κερδοσκοπικό πόλεμο εναντίον του ευρώ
  • χρειαζόμαστε όχι μόνον την υλική, αλλά κυρίως την ηθική συμπαράσταση των λαών σας για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.

Αυτή η ηθική συμπαράσταση δεν είναι απλώς βοήθεια στον ελληνικό λαό. Είναι πολύτιμη επένδυση στο μέλλον και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

09.08.11 Ανακοίνωση της ΚΟ ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες «όλοι έρχονται στις θέσεις της Ν.Δ., ότι η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στην αναπτυξιακή προοπτική»

περισσότερα » « λιγότερα

Με αφορμή δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες «όλοι έρχονται στις θέσεις της Ν.Δ., ότι η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στην αναπτυξιακή προοπτική», η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Από την αρχή της κρίσης, οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, και ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αγωνίζονται να πείσουν τη συντηρητική πλειοψηφία ότι η διέξοδος από την κρίση της ευρωζώνης δε μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στη λογική της τιμωρίας και της μονοδιάστατης εμμονής στην «εδώ και τώρα» δημοσιονομική προσαρμογή.

Πρόσφατα, η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με την Ομάδα των Πρασίνων και ένα σημαντικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δώσαμε μια σκληρή μάχη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το πακέτο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης, επιδιώκοντας να επιφέρουμε μια καλύτερη ισορροπία και, άρα, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου, ζητήσαμε την υιοθέτηση ενός «χρυσού κανόνα» που θα εξαιρεί από την προσμέτρηση του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην καινοτομία και, γενικότερα, στη βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να βοηθηθεί η ανάκαμψη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι καταψήφισαν την πρόταση, εμμένοντας στη μονομερή προσέγγιση τους για δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς περιθώρια για αναπτυξιακές πολιτικές. Την ίδια ακριβώς στάση, καταψήφισης της πρότασης, κράτησαν και οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. σε πλήρη αντίθεση και ασυμβατότητα με την «έντονα αναπτυξιακή» ρητορική του κ. Α. Σαμαρά στο εσωτερικό της χώρας.

Επειδή η εποχή του «άλλα λέμε μέσα, και άλλα έξω» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, θα πρέπει η Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πώς συνδυάζεται η θέση της ότι η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στην αναπτυξιακή προοπτική με την καταψήφιση των αναπτυξιακών προτάσεων και πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

12.05.11 Στις συντηρητικές τάσεις που απειλούν την ενότητα της Ε.Ε. η κινητικότητα των νέων μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέγιστο εργαλείο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής

περισσότερα » « λιγότερα

Στο Στρασβούργο στις 12 Μαΐου εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση «Νεολαία σε κίνηση», στην οποία προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα για την αύξηση της κινητικότητας των νέων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι νέοι στην Ε.Ε. θα έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν στο εξωτερικό έως το 2020. Η έκθεση επικεντρώνεται στην ενίσχυση της κινητικότητας με σκοπό κυρίως την απασχόληση.

Με αφορμή την έγκριση της έκθεσης η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη δήλωσε: «Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αλλά και αμφισβήτησης των αξιών, η κινητικότητα των νέων δεν μπορεί να συνδέεται μόνο με την ανάσχεση της ανεργίας. Οι ανάγκες της αγοράς δεν μπορεί παρά να συνυπολογίζονται. Τα πανεπιστήμια, ωστόσο, πρέπει να διαφυλάξουν την αυτονομία τους και τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Τα προγράμματα σπουδών τους οφείλουν να διατηρήσουν την ακαδημαϊκή και ερευνητική τους στόχευση. Η ανώτατη εκπαίδευση δεν θα πρέπει να προσανατολίζεται στην αναπαραγωγή μοντέλων που συνέβαλαν στην κρίση και την αμφισβήτηση. Αντίθετα, θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία νέων προτύπων κοινωνικής συνοχής και συλλογικότητας που θα υπηρετήσουν τις ευρωπαϊκές αξίες και θα συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η ενίσχυση των ανθρωπιστικών σπουδών στην εκπαίδευση και ένα ευρωπαϊκό σύστημα κατάταξης των πανεπιστημίων μας, που θα συνυπολογίζει τις επιδόσεις τους και στους τομείς των θεωρητικών σπουδών, αποτελούν τη μόνη διέξοδο προς αυτήν την κατεύθυνση».

16.12.10 Παρέμβαση της Χρυσούλας Παλιαδέλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

περισσότερα » « λιγότερα

«Η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής συνείδησης που θα σέβεται και θα προασπίζει την πολυπολιτισμικότητα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τα ευρωπαϊκά όργανα στην προσπάθειά τους να επιτύχουν ευρεία συνοχή και αλληλεγγύη ανάμεσα στους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γνώση της ιστορίας μας, η εξοικείωση με την πολυπολιτισμική πολιτιστική μας κληρονομιά και η ενημέρωση της νέας γενιάς για τις ιδέες και τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ε.Ε. και των πολιτών της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εντολή του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλαβε τη σύνταξη μιας πρότασης για τη μετατροπή του διακυβερνητικού Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε κοινοτικό θεσμό. Τα πορίσματα μιας ευρείας διαβούλευσης με την κοινή γνώμη και μια εκτίμηση επιπτώσεων έδειξαν πως η ένταξη του θεσμού στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες θα συνέβαλε στη βελτίωση της προβολής και αξιοπιστίας του Σήματος, με την προϋπόθεση σαφώς προσδιορισμένων κριτηρίων, και με έμφαση κυρίως στο συμβολικό και όχι τον αισθητικό χαρακτήρα ενός μνημείου ή χώρου. Προκειμένου, δηλαδή, να δηλωθεί ότι η ευρωπαϊκή ιστορία είναι το αποτέλεσμα μιας διαφορετικής, ωστόσο πλούσιας και αλληλοσυμπληρούμενης κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι η Ε.Ε. έχει τις ρίζες της σε ισχυρές αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η πολιτιστική ποικιλομορφία, η ανοχή και η αλληλεγγύη.

Αρχικά αντιμετωπίσαμε το Σήμα πολύ φιλόδοξα: ως ένα εργαλείο στο οπλοστάσιο της εξωτερικής μας πολιτικής, που θα ξεπερνούσε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να απονέμεται και στα άλλα κράτη της Ευρώπης, και γιατί όχι και εκτός της ηπείρου μας. Επί του παρόντος μοιάζει ρεαλιστικότερο να αξιοποιηθεί ως μέσο για την εμβάθυνση της συνοχής των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να περιοριστεί αρχικά σε χώρους των κρατών μελών της.

Στην πρόταση της Επιτροπής για την ετήσια απονομή του σήματος σε 27 κατ’ ανώτατο όριο χώρους αντιπροτείναμε την ανά διετία επανάληψη της διαδικασίας, με στόχο να διασφαλίσουμε το κύρος του θεσμού και να δώσουμε χρόνο στην επιλογή των χώρων και την αξιολόγηση της πορείας τους, μετά την απονομή του σήματος.

Η εισηγήτρια συμφωνεί ότι οι διακρατικοί χώροι, λόγω της συμβολικής αξίας του σήματος ως παράγοντα που συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, πρέπει να ευνοηθούν, δεδομένου ότι υποστηρίζουν τη συνοχή, προάγουν τη δημιουργία δικτύων και ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ κρατών ή περιφερειών. Για το λόγο αυτό, οι διακρατικοί χώροι θα πρέπει να κατέχουν την πρώτη θέση στη συνήθη “ποσόστωση” των δύο προτεινόμενων χώρων ετησίως σε όλα τα κράτη μέλη. Για πρακτικούς λόγους, ένα κράτος μέλος θα αποτελεί τον “συντονιστή” και θα αποτελεί το σημείο επαφής στις συζητήσεις με την ευρωπαϊκή ομάδα και την Επιτροπή.

Αντιμετωπίσαμε τη μετατροπή του Σήματος όχι ως διοικητικό μετασχηματισμό του παλαιού διακρατικού θεσμού, αλλά ως ένα νέο θεσμό, με σαφώς καθορισμένα κριτήρια επιλογής, αλλά και δεσμευτικές υποχρεώσεις για τη διατήρησή του. Η ομάδα των ειδικών, η δικτύωση, ο συμβολικός χαρακτήρας του και η παρακολούθηση των φορέων του σήματος υποδηλώνουν μια διαφορετική προσέγγιση που δεν πρέπει να θεωρείται ταυτόσημη με την προηγούμενη. Για το λόγο αυτό και με στόχο να διαφυλαχθεί η ύπαρξη του παλαιού Σήματος και να προωθηθεί το κύρος του νέου, θεωρήσαμε ότι δεν χρειάζονται οι μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 18 στην πρόταση της Επιτροπής.

Αναζητήσαμε, επίσης, τρόπους να ενισχυθεί ο ρόλος της δωδεκαμελούς (στο κείμενο της Επιτροπής) ομάδας των ειδικών, όχι μόνον με την προσθήκη ενός ακόμη μέλους που θα υποδεικνύεται από την Επιτροπή των Περιφερειών, αλλά και με την σαφέστερη εμπλοκή της στη διαδικασία της απονομής ή της ανάκλησης του σήματος.

Στο ίδιο πλαίσιο και προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμείναμε στην υποχρέωση της Επιτροπής να δημοσιεύει πλήρη κατάλογο των προεπιλεγμένων χώρων πριν από την τελική επιλογή και να ενημερώνει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Αυτό θα παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαρκή χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση που προκύψουν τυχόν ζητήματα.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη παρουσίαση θα ήθελα να ευχαριστήσω τους σκιώδεις εισηγητές, τους εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου για τη δημιουργική συμβολή στη σύνταξη της έκθεσης που καλείστε να ψηφίσετε σε λίγο. Ευελπιστώ ότι με το ίδιο πνεύμα θα συνεργαστούμε και στο επόμενο στάδιο της διαβούλευσης.

Θα ήθελα εξαρχής να δηλώσω ότι συμμερίζομαι την άποψη που διατυπώθηκε στην εκτίμηση επιπτώσεων για το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την προστιθέμενη πολιτική αξία του: “το Σήμα από μόνο του δεν μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πολιτών και Ε.Ε. Μπορεί απλά να συμβάλει μαζί με άλλες πρωτοβουλίες στην αντιμετώπιση του ιδίου προβλήματος”.

Συμφωνώ, άλλωστε με την εκτίμηση των συντακτών του ίδιου κειμένου για την απογοητευτική συμμετοχή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ευρωεκλογές του 2009 ως δείγμα αδιαφορίας των πολιτών των κρατών μελών για τον ρόλο των ευρωπαϊκών οργάνων. Δεν μπορώ, βεβαίως, να αποσιωπήσω ότι σε καιρούς κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, με μιαν άγρια επίθεση εναντίον του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολίτες της δεν προσβλέπουν στον πολιτισμό προκειμένου να λύσουν βασικά βιοτικά τους ζητήματα.

Ωστόσο, η γνώση της ιστορίας και ο σεβασμός της πολυπολιτισμικότητας, με τρόπο βιωματικό και όχι παθητικό, μπορεί, εκτός από εργαλείο συνοχής να αποτελέσει και μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, καλώντας τες να συνεργαστούν σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό αλλά και διακρατικό επίπεδο, όπως διατυπώνεται στην πρόταση της Επιτροπής. Από την άποψη αυτή η ιδέα ενός Σήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί να ενισχύσει τη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών για την κοινή τους κληρονομιά υποστηρίζοντας παράλληλα τον πολιτιστικό τουρισμό, αποτελεί θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Αξίες όπως η δημοκρατία και η ελευθερία που ανάγονται στο πολιτιστικό παρελθόν της Ευρώπης είναι τόσο σημαντικές όσο η διαφάνεια και η αλληλεγγύη για τις μέρες μας, κυρίως αν επιθυμούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των πολιτών των κρατών μελών της Ε.Ε.».

Δείτε εδώ τη συζήτηση για το «Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

29.09.10 Δήλωση και προτάσεις των Ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αφορμή την πανευρωπαϊκή διαδήλωση που οργανώνει στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων

περισσότερα » « λιγότερα

Με αφορμή την πανευρωπαϊκή διαδήλωση που οργανώνει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Στο Ευρωκοινοβούλιο δίνουμε καθημερινά τη μάχη για μια ισορροπημένη κοινωνικά δίκαιη ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ζητούμε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

• Νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο όχι μόνο Σταθερότητας αλλά και Απασχόλησης, με ευρωπαϊκούς στόχους όχι μόνο για τα δημόσια οικονομικά αλλά και για τις θέσεις εργασίας, που αποτελούν καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης.

• Επιβολή φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ως νέου μέσου εσόδου των δημοσίων οικονομικών για την ανάπτυξη. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων.

• Έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης του Χρέους, ευρωομόλογα, και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Στόχος η καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

• Μία “οικονομική διακυβέρνηση” της Ε.Ε. που να στηρίζεται πρωτίστως σε ευρωπαϊκά κίνητρα για την επένδυση στα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της κάθε χώρας.

Στην οικοδόμηση της Ευρώπης του αύριο, οι συντηρητικές πλειοψηφίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέλουν να επιβάλλουν τη μονομερή προσήλωση στην κοινή δημοσιονομική προσαρμογή, με οικονομικές και πολιτικές “ποινές”, χωρίς την παραμικρή σοβαρή πρόβλεψη για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ε.Ε. Αρνούνται έτσι να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα από την σημερινή κρίση και να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Το δημόσιο χρέος είναι απαραίτητο να μειωθεί. Χρειάζονται όμως παράλληλα γενναίες ευρωπαϊκές πολιτικές για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και αυστηρότερος έλεγχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δημιούργησαν την οικονομική κρίση και συνέβαλλαν στην καταστροφική κερδοσκοπία απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

28.09.10 Σύμπραξη, συνεργασία και συναγωνιστικότητα από τα κράτη μέλη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε η Χρυσούλα Παλιαδέλη, ως προϋπόθεση για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πολιτιστικού τουρισμού

περισσότερα » « λιγότερα

Την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πολιτιστικού τουρισμού πρότεινε η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη με αφορμή τη γνωμοδότηση που ζητήθηκε από την Επιτροπή Πολιτισμού για την ανακοίνωση της Κομισιόν με τίτλο: «Η Ευρώπη ως πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό».

Αποτίμησε θετικά την αναγνώριση από την Επιτροπή του τουρισμού ως κινητήριας δύναμης για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως μιας εξωστρεφούς πολιτιστικής πολιτικής στο οπλοστάσιο της Ενωμένης Ευρώπης. Η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού, ως εργαλείου για την ευρωπαϊκή συνοχή, αλλά και η διαφήμιση προορισμών με πολιτιστικό, θρησκευτικό ή αθλητικό ενδιαφέρον, ως μέσων για την προβολή της τουριστικής Ευρώπης στον κόσμο, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της και την ενδυνάμωση της οικονομίας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Χθες γιορτάσαμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Τουρισμού. Σήμερα συζητούμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά στην προσπάθειά μας αυτή δεν λείπουν οι θεσμοί. Πρωτοβουλίες όπως οι “Πολιτιστικές Διαδρομές” και το “Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς” μπορούν να αναδείξουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά κυρίως να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες και να υποστηρίξουν το μεγάλο αιτούμενο: την ευρωπαϊκή συνοχή και το συντονισμένο πολιτιστικό άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ωστόσο, δεν αρκεί μόνον η αύξηση των σχετικών κονδυλίων, η οργανωμένη σύμπραξη των κρατών μελών, αλλά πάνω απ’ όλα, η εγρήγορση των τοπικών κοινωνιών και η ενεργοποίηση των περιφερειών σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης».

06.07.10 «Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» παροτρύνει τους πολίτες η Χρυσούλα Παλιαδέλη με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Σώματος

περισσότερα » « λιγότερα

«Η Κομισιόν οφείλει να υποστηρίξει το έργο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως δίαυλο επικοινωνίας με τους ευρωπαίους πολίτες και ως μέσο για την επιδιωκόμενη οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και συνοχής», δήλωσε μεταξύ άλλων η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών Χρυσούλα Παλιαδέλη κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων της Επιτροπής Αναφορών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Το πολύ υψηλό ποσοστό μη παραδεκτών αναφορών (πάνω από το 50% επί του συνόλου των 1.924 αναφορών) μας δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση όσον αφορά τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές αρμοδιότητες, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και εκείνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδίως το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας προστίθεται μια ακόμα: η πρωτοβουλία των πολιτών που τους επιτρέπει να προτείνουν βελτιώσεις ή προσθήκες στη νομοθεσία της Ε.Ε., εφόσον συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο υπογραφές. Ένα βήμα πριν την έμπρακτη εφαρμογή της είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα είναι ενήμεροι και για αυτήν την πρωτοβουλία».

Χαμηλά ήταν και φέτος τα ποσοστά υποβολής αναφορών. «Όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία ορισμένες χώρες κρατάνε τα πρωτεία, γεγονός που σηματοδοτεί όχι ότι οι πολίτες κάποιων κρατών μελών έχουν περισσότερα προβλήματα, αλλά ότι είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Θα πρέπει συνεπώς να ενταθούν οι προσπάθειες που αποσκοπούν στην καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις αρμοδιότητες της Ε.Ε. και το δικαίωμα αναφοράς», δήλωσε η Ευρωβουλευτής.

Η κ. Παλιαδέλη ζήτησε από τον Επίτροπο διαθεσμικών υποθέσεων και διοίκησης Maro Sefcovic τη δέσμευσή του για τη δημιουργία του διαδραστικού ιστότοπου που θα καθοδηγεί τους πολίτες για την υποβολή αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και για τους υπόλοιπους μηχανισμούς καταγγελίας που είναι στη διάθεση των πολιτών σε επίπεδο ΕΕ όταν αναζητούν λύσεις για εικαζόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους (SOLVIT, Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, εθνικοί διαμεσολαβητές). «Πέρα από τις δράσεις σε κοινοτικό επίπεδο, ο κάθε ευρωβουλευτής που είναι μέλος της Επιτροπής Αναφορών θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ενημερώσει τους πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας για την ενίσχυση άσκησης του σημαντικού αυτού δικαιώματος που έχει ο πολίτης στα χέρια του», κατέληξε η Ευρωβουλευτής.

05.05.10 Παρέμβαση της Χρυσούλας Παλιαδέλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την οποία απευθύνει έκκληση για αλληλεγγύη και συνοχή σε σχέση με την οικονομική κρίση και τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Ελλάδα.

περισσότερα » « λιγότερα

«Μερικές ώρες πριν ετοιμαζόμουν να δηλώσω ότι παρά την κακόγουστη παραποίηση εμβλημάτων του πολιτισμού, παρά τις δημοσιεύσεις αμφίβολης αντικειμενικότητας που αναφέρονται σε ξεπερασμένα γονιδιακά στερεότυπα, παρόλο που το Συμβούλιο απέτυχε να κατανοήσει την ελληνική οικονομική κρίση ως μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να τη χρησιμοποιήσει ως crash test για την ευρωπαϊκή συνοχή, (αποκαλύπτοντας έτσι στον κόσμο την αδύναμη, γραφειοκρατική, άτολμη και εγωκεντρική όψη της), οι Έλληνες ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στο δύσκολο αγώνα της για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας.

Τώρα όμως, ύστερα από τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ωρών στην Αθήνα, όπου τρεις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, δεν μπορώ παρά να παραπέμψω εδώ στα λόγια του Προέδρου του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Poul Rasmussen, ότι η υποτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής "πολιτικής των υπεκφυγών". Ας ευχηθούμε ότι αυτό που συνέβη στην Αθήνα, μόλις πριν από λίγες ώρες, ως έκφραση της γενικευμένης πλέον επίθεσης εναντίον του ευρώ, της Ενωμένης Ευρώπης και των λαών της, δεν θα επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

25.02.10 Επανειλημμένες αναφορές για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Ελλάδα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

περισσότερα » « λιγότερα

Με αφορμή δύο ελληνικές αναφορές που καταγγέλλουν τη χώρα για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τέθηκε για μιαν ακόμη φορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ζήτημα της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον στην Ελλάδα. Ξένοι ευρωβουλευτές, ακόμη και φιλικά διακείμενοι προς τη χώρα, σχολίασαν αρνητικά την εικόνα, τονίζοντας την απαρέσκειά τους για την κατάσταση και ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δύσκολη θέση για παλαιότερες αμαρτίες, που χρεώνονται γενικώς στη χώρα σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών Χρ. Παλιαδέλη υπενθύμισε για μιαν ακόμη φορά την ευαισθησία της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το περιβάλλον, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μέρος των προβλημάτων αυτού του είδους οφείλεται όχι σπάνια σε επιλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβάνεται και ιεραρχεί τις προτεραιότητές της. Ζήτησε πίστωση χρόνου για τη διευθέτηση των ζητημάτων, δήλωσε πως έχει ήδη ενημερώσει σχετικά το αρμόδιο υπουργείο και διαβεβαίωσε τους συναδέλφους της για την εμπιστοσύνη της στη νέα διακυβέρνηση, αμβλύνοντας έτσι τις δυσάρεστες εντυπώσεις της συζήτησης. «Το γεγονός ότι περιορισμένα φαινόμενα ανάλογης κλίμακας συμβαίνουν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από το πλήθος των καταγγελιών προς την Επιτροπή Αναφορών, δεν αποτελεί δικαιολογία για τους Έλληνες. Είμαι σίγουρη», τόνισε, «πως με πρωτεύοντα στόχο το περιβάλλον, ο Γιώργος Παπανδρέου και η Υπουργός Περιβάλλοντος θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να μεταστρέψουν την εικόνα, για το καλό του τόπου και του φυσικού πλούτου του».

10.02.10 Παρέμβαση της Χρυσούλας Παλιαδέλη για την έκθεση προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για το 2009 στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

περισσότερα » « λιγότερα

«Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να είχα τον χρόνο να εξηγήσω στους βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο ευαίσθητος ο ελληνικός λαός απέναντι στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δυστυχώς, αυτό απαιτεί παραπάνω από ένα λεπτό.

Η υπόθεση αυτή, η οποία ανάγεται στα τέλη της δεκαετίας του 1940, είναι μια θλιβερή ιστορία που κατέληξε στη διαμόρφωση μιας στρεβλής αντίληψης για την ταυτότητα αυτών των ανθρώπων. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Έλληνες ούτε εθνικιστές είναι, ούτε επεκτατικές βλέψεις έχουν. Το μόνο που κάνουν είναι να αντιστέκονται στη χρήση μιας ονομασίας που αποτελεί τμήμα της αρχαίας ιστορικής και αρχαιολογικής τους παράδοσης.

Αντιλαμβάνομαι ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως νέο ανεξάρτητο κράτος, διέρχεται μια καθυστερημένη φάση εθνογένεσης. Οι σοβαροί ακαδημαϊκοί στα Σκόπια δεν υποστηρίζουν τις εθνικιστικές τάσεις του πρωθυπουργού τους. Προτιμούν να σιωπούν, παρά να εκτεθούν στη φράση του συρμού η οποία, όπως ορθώς επισημαίνεται στην έκθεση Thaler, είναι πιθανότερο να αυξήσει τις εντάσεις.

Καλώ το Κοινοβούλιο αυτό και τη νέα Επιτροπή να προσπαθήσουν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, όχι μέσω της υπόθαλψης των εθνικιστικών τάσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αλλά μέσω της στήριξης της ελληνικής άποψης, η οποία αποβλέπει σε έναν ήπιο συμβιβασμό ο οποίος, τελικά, είναι πολύ πιο ικανοποιητικός για τον λαό της ΠΓΔΜ παρά για τον ελληνικό λαό».

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

09.02.10 Έμφαση στην κοινή κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκληρή επιτήρηση στις αγορές από τη νέα Επιτροπή ζητούν οι Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

περισσότερα » « λιγότερα

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτή ορίστηκε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά τις αλλαγές στην αρχική της σύνθεση που επέβαλαν οι Σοσιαλιστές.

Μετά την ψηφοφορία οι Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών για την Ευρώπη, εκείνο που σήμερα προέχει είναι να ξεκινήσει επιτέλους να λειτουργεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της ώστε να μπορεί να κριθεί για την αποτελεσματικότητά της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα Επιτροπή έχει στίγμα συντηρητικό, εκτός φωτεινών εξαιρέσεων. Ωστόσο, η Συνθήκη της Λισαβόνας, με τις αυξημένες αρμοδιότητες που δίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιτρέπει στις Πολιτικές Ομάδες να επηρεάζουν και να ελέγχουν την πορεία της νέας Επιτροπής, σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι στο παρελθόν.

Η θετική ψήφος των Ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Σοσιαλιστικής Ομάδας προς την Επιτροπή είναι προφανές ότι δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Αντιθέτως, θα εργαστούμε από την πρώτη στιγμή για την απαραίτητη αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης της Ε.Ε.: για την αποτελεσματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και των κεντρικών θεσμικών οργάνων με τις περιφέρειες της Ε.Ε., για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της πράσινης ανάπτυξης, της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, για τη διαμόρφωση μίας κοινής οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε., επιπλέον της ισχύουσας νομισματικής, και για να θεσπίσουμε κανόνες “επιτήρησης” όχι μόνο των κρατών-μελών, αλλά και των ανεξέλεγκτων αγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Ευρώπης, θα κρίνουμε αυστηρά τις προτάσεις και το έργο της νέας Επιτροπής και θα ελέγχουμε καθημερινά την υλοποίηση των πολιτικών της».

20.01.10 Δήλωση του Σταύρου Λαμπρινίδη και της Χρυσούλας Παλιαδέλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκλογή του Νικηφόρου Διαμαντούρου ως Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

περισσότερα » « λιγότερα

Την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση στο έργο του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου ως Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή έδειξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεκλέγοντας τον για τη τρίτη φορά στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Οργάνου στο Στρασβούργο.

Η εκλογή του κ. Διαμαντούρου επιτεύχθηκε από την πρώτη ψηφοφορία με 340 ψήφους, που αποτελεί την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων ευρωβουλευτών. Η υποψηφιότητα του κ. Διαμαντούρου προωθήθηκε από τη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποστηρίχτηκε από την πλειοψηφία των υπολοίπων Πολιτικών Ομάδων.

Ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ε.Κ. κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη συνεχάρησαν τον κ. Διαμαντούρο, δηλώνοντας εκ μέρους της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ.:

«Ο κ. Διαμαντούρος έχει μία αξιολογότατη προϋπηρεσία στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, την οποία σήμερα επιβράβευσε κατά τον πιο επίσημο τρόπο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ψήφο του. Πέρα από την αμέριστη εμπιστοσύνη που υπάρχει στις ικανότητες του, είναι ιδιαίτερα θετικό πως αναγνωρίζεται για ακόμα μία φορά η αξία ενός Έλληνα επιστήμονα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Διαμαντούρος υπήρξε από το 1998 έως το 2003 ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα. Την 1η Απριλίου του 2003 εξελέγη για πρώτη φορά Διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12.11.09 Παρέμβαση της Χρυσούλας Παλιαδέλη για τις δραστηριότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κατά το 2008 στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

19.10.09 Παρέμβαση της Χρυσούλας Παλιαδέλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απαγωγή του Αθανάσιου Λερούνη

17.07.09 Δήλωση της Χρυσούλας Παλιαδέλη για την εκλογή της ως πρώτης Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

περισσότερα » « λιγότερα

Μετά την εκλογή της στη θέση της πρώτης Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Από τη θέση της πρώτης Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών, μια θέση που τιμά ιδιαίτερα τόσο τους Έλληνες Σοσιαλιστές για την ενεργή παρουσία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και εμένα προσωπικά, θα μπορέσουμε να αφουγκραστούμε με τα μέλη της Επιτροπής τον σφυγμό του Ευρωπαίου πολίτη που περιμένει μία γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση στα αιτήματα, στα σχόλια και στις παρατηρήσεις που διατυπώνει. Μια δεξαμενή ιδεών και προτάσεων που θα μας διευκολύνει στο έργο μας και θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση».


Ministry of Web