Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

17.01.14 Γραπτή ερώτηση ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διάθεση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

περισσότερα » « λιγότερα

ερώτηση

απάντηση

20.09.13 Δελτίο τύπου για την κοινή γραπτή ερώτηση σχετικά με τη Χρυσή Αυγή που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Έλληνες Ευρωβουλευτές

περισσότερα » « λιγότερα

Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της ανόδου του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη με αφορμή την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της «Χρυσής Αυγής» συγκροτήθηκε από την πλειοψηφία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Οι έλληνες ευρωβουλευτές κατέθεσαν κοινή Ερώτηση για το θέμα αυτό προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ευρωβουλευτές που κατέθεσαν την Ερώτηση εκπροσωπούν τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Οικολόγων-Πρασίνων, του ΛΑΟΣ και της Δράσης, (και αντίστοιχα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις ομάδες των Σοσιαλιστών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Πρασίνων, των Φιλελεύθερων και της Ομάδας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη).

Οι υπογράφοντες βουλευτές είναι οι εξής: Μαριέττα Γιαννάκου, Συλβάνα Ράπτη, Νίκη Τζαβέλα, Νίκος Χρυσόγελος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Άννυ Ποδηματά, Σπύρος Δανέλλης, Γεώργιος Παπανικολάου, Δημήτριος Δρούτσας, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Μαρία-Ελένη Κοππά, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Νικόλαος Σαλαβράκος, Γεώργιος Σταυρακάκης, Ιωάννης Τσουκαλάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Στις 17/09/2013 ένα μέλος του νεοναζιστικού κόμματος "Χρυσή Αυγή" δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν 34χρόνο εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Πρόκειται για το αποκορύφωμα σειράς βίαιων ενεργειών (όπως στο Μελιγαλά, στα Γιαννιτσά, στο Πέραμα) από μέλη της Χρυσής Αυγής που γνώρισε εντυπωσιακή άνοδο στο περιβάλλον της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας -έκτος χρόνος ύφεσης και τέταρτος χρόνος σκληρής λιτότητας- έχει εξαντλήσει και τις τελευταίες αντοχές των Ελλήνων πολιτών.

Είναι προφανές ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές θα δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο πλαίσιο του συντάγματος και της εθνικής νομοθεσίας. Η εξάπλωση όμως φιλοναζιστικών, ρατσιστικών φορέων και κινήσεων δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Έχει καταγραφεί ήδη σε προηγηθείσες εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και καταγράφεται εντονότερα στις μετρήσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.

Διαπιστώνεται καθημερινά ότι οι ομάδες αυτές επωφελούνται από τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη κυρίως όμως σ’ εκείνα όπου οι κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται έρχονται σε αντίθεση με το κοινωνικό μοντέλο επί του οποίου δομήθηκε η Ε.Ε. και το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει "αναγκαίο" για την επιτυχή εφαρμογή προγραμμάτων προσαρμογής και την έξοδο από την κρίση. Όσο τα προγράμματα λιτότητας συμπιέζουν το εισόδημα των πολιτών και περιθωριοποιούν, κοινωνικά και εργασιακά, μεγάλες ομάδες, κυρίως νέων ανθρώπων, τόσο βρίσκουν έδαφος εγκληματικές συμπεριφορές με άλλοθι τη φτώχεια και την παράνομη μετανάστευση.

Επειδή τέτοια φαινόμενα που προαναφέρθηκαν πιθανόν να επιδεινωθούν και όχι μόνο στην Ελλάδα, ερωτώνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο:

1) Συνειδητοποιούν ότι εξαντλούνται οι δημοκρατικές αντοχές των κοινωνιών κυρίως σε κράτη μέλη της Ε.Ε. με προγράμματα προσαρμογής και πλήττονται καίρια οι αρχές και αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η Ε.Ε.;

2) Θα συνυπολογίσουν, τις κοινωνικές, πολιτικές παραμέτρους των προγραμμάτων προσαρμογής;

3) Στο βαθμό που τους αναλογεί, ποιές πολιτικές προτίθενται να ενεργοποιήσουν ώστε ν’ αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την ύφεση και τη λιτότητα στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής, ν’ αποφευχθεί η επιδείνωση φαινομένων βίας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, που τραυματίζουν βαρύτατα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, κλονίζουν συθέμελα την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναφέρουν στο προσκήνιο τη ναζιστική απειλή;»

ερώτηση

απάντηση της Επιτροπής

απάντηση του Συμβουλίου

12.06.13 Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων-Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

περισσότερα » « λιγότερα

Διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενδεχομένη ανάμειξή της στην αιφνιδιαστική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ζητούν οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων-Πράσινων με επείγουσα ερώτησή τους.

Οι ευρωβουλευτές θέτουν τα ζητήματα του δικαιώματος στην εργασία της υποχρέωσης διαβούλευσης με τους εργαζομένους και τον σεβασμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως προκύπτουν από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικαιώματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να σέβεται και να υπερασπίζεται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Σήμερα το απόγευμα η Ελληνική κυβέρνηση έκλεισε αιφνιδιαστικά το Εθνικό ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ), το οποίο απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, ότι θα μείνουν άνεργοι μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων της Ελλάδας που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για τη χώρα και συγκεκριμένα ως επιταγή της Τρόικα (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας που παρέχεται στη χώρα.

Δεδομένου ότι:

- Η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ προβλέπει στο άρθρο 11 «το σεβασμό και την πολυφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης» και στο άρθρο 27 πως «εξασφαλίζεται στους εργαζομένους ή τους εκπροσώπους τους, στα ενδεδειγμένα επίπεδα εγκαίρως ενημέρωση και διαβούλευση»

- Η Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ προβλέπει στο άρθρο 147 την «επίτευξη υψηλού επιπέδου απασχόλησης η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χάραξη και την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ»

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Α) Η παραπάνω απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν σε γνώση της;

Β) Πρόκειται πράγματι για απαίτηση της Τρόικα στο πλαίσιο του σταθεροποιητικού προγράμματος για την Ελλάδα και προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα; Και επιβεβαιώνει τη συμφωνία της με αυτήν ως μέλος της Τρόικα;

Γ) Με την απόφαση αυτή και τον τρόπο εφαρμογής της γίνονται σεβαστές οι παραπάνω αρχές των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεματοφύλακας των οποίων είναι η ίδια (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή);

ερώτηση

απάντηση

25.04.13 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αναστολή της μετάδοσης του Euronews στα ελληνικά

περισσότερα » « λιγότερα

Με γραπτή ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη έθιξε το ζήτημα της προσωρινής διακοπής της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης του σήματος του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews από την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση Α.Ε. τον Δεκέμβριο του 2012. Η ΕΡΤ έκανε λόγο για προβλήματα στην πρότερη συνεργασία ως προς το εγχείρημα μετάδοσης του προγράμματος του Euronews στην ελληνική γλώσσα, ενώ διέκοψε και την εκπομπή της αγγλικής και γαλλικής έκδοσης του Euronews, παρόλο που είναι μέτοχος και ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού καναλιού από το 1992.

Δεδομένης της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση και της ευαισθησίας της για την προώθηση έγκυρης και αντικειμενικής πληροφόρησης σε ευρωπαϊκό πλαίσιο η ευρωβουλευτής ζήτησε στοιχεία για τη σχέση και τη θέση της Επιτροπής στην υπόθεση, για τον τρόπο και το ακριβές πλαίσιο χρηματοδότησης του εγχειρήματος από ευρωπαϊκά κονδύλια και για τις δυνατότητες να παρέμβει στη διευθέτηση του ζητήματος, που παραμένει άλυτο.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης η κ. Παλιαδέλη δήλωσε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το θολό τοπίο γύρω από την υπόθεση του Euronews και να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων αναμετάδοσης του σταθμού από την ΕΡΤ. Είναι σημαντική για πολλούς λόγους η παρουσία του ελληνόγλωσσου ειδησεογραφικού καναλιού όχι μόνον για την πληροφόρηση των ελλήνων πολιτών περί τα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και για τους ευρωπαίους πολίτες περί τα ελληνικά ζητήματα σε μια περίοδο προσπάθειας της χώρας να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και να αξιοποιήσει τη λειτουργία ενός καναλιού που επιδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια στα οποία η χώρα συμβάλλει, ούτως ή άλλως. Η λειτουργία του καναλιού στα τουρκικά αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της διεισδυτικότητάς του στην Ευρώπη».

ερώτηση

απάντηση

03.04.13 Κατεπείγουσα ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «αυτοδίκαιη» αργία των δημοσίων λειτουργών

περισσότερα » « λιγότερα

Το ζήτημα της «αυτοδίκαιης» αργίας των δημοσίων υπαλλήλων έφερε με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη. Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής ζητάει από την Επιτροπή να εκτιμήσει τη νομική διάσταση του άρθρου 1 παρ. Ζ υποπαράγραφος Ζ.3. περίπτωση 1 Ν. 4093/2012 σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη ρύθμιση αυτή, η οποία συμφωνήθηκε με την Τρόικα στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, θεσπίστηκε η αυτοδίκαιη αποπομπή του δημόσιου υπαλλήλου από την εργασία του, σε περίπτωση παραπομπής του στο πειθαρχικό συμβούλιο, μέχρις ότου εξεταστεί η υπόθεση και αποφανθεί το αρμόδιο όργανο για τις κατηγορίες.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης η ευρωβουλευτής δήλωσε τα εξής: «Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνω τις επιπτώσεις της πειθαρχικής αυτής διαδικασίας, η οποία καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και αρνείται το δικαίωμα της υπεράσπισης, αφού προβλέπει την επιβολή αυστηρών διοικητικών μέτρων χωρίς την απολογία ή την προγενέστερη ακρόαση του κατηγορούμενου. Πέρα από τη νομική του διάσταση, απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες από την ευρωπαϊκή ιδέα. Εκτιμώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει αυτή τη ρύθμιση και να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση την άρση της».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Με τη διάταξη της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου μόνου του ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» θεσπίζεται η αυτοδίκαιη αποπομπή του δημόσιου υπαλλήλου από την εργασία του, σε περίπτωση παραπομπής του στο πειθαρχικό συμβούλιο, μέχρις ότου εξεταστεί η υπόθεση και αποφανθεί το αρμόδιο όργανο για τις κατηγορίες. Η παραπάνω πειθαρχική διαδικασία καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και αρνείται το δικαίωμα της υπεράσπισης, αφού προβλέπει την επιβολή αυστηρών διοικητικών μέτρων χωρίς την απολογία ή την προγενέστερη ακρόαση του κατηγορούμενου. Βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 6 § 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το άρθρο 48 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με δεδομένο ότι: α) το τεκμήριο αθωότητας είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα που περιέχεται στην ΕΣΔΑ και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κοινοτικής έννομης τάξης, β) το άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) προβλέπει ότι η Ένωση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως κατοχυρώνονται με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την ΕΣΔΑ και όπως προκύπτουν από τις κοινές συνταγματικές παραδόσεις των κρατών μελών, γ) οι ανωτέρω ρυθμίσεις είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Με την παραπάνω διάταξη παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας;

2. Αν ναι, υπάρχει δυνατότητα επανεξέτασης της παραπάνω ρύθμισης, ώστε να μην προσβάλλεται η ΕΣΔΑ και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων;

ερώτηση

απάντηση

17.07.2012. Η θέση του Euronews σχετικά με τη χρήση του όρου ΠΓΔΜ

περισσότερα » « λιγότερα

Με αφορμή την παρουσία μελών του εκτελεστικού συμβουλίου του ειδησεογραφικού καναλιού Euronews στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας στις 19 Ιουνίου 2012, καθώς και την προσεχή έναρξη μετάδοσης του Euronews στα ελληνικά, η ευρωβουλευτής καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη ζήτησε την επίσημη θέση των επιτελικών στελεχών του καναλιού για αναφορές συντακτών του στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τόσο σε τηλεοπτικές του εκπομπές όσο και στον ιστότοπό του, με την άτυπη ονομασία.

Η ερώτηση της κ. Παλιαδέλη παραπέμφθηκε στην αρχισυντάκτρια του καναλιού κ. Gardenia Trezzini, η οποία σε γραπτή της απάντηση προς την ευρωβουλευτή ανέφερε ότι «κάτι τέτοιο, εφόσον συμβαίνει, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του καναλιού, η οποία είναι σε πλήρη ακολουθία με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ». «To ευρωπαϊκό ενημερωτικό κανάλι Euronews λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οφείλει να μεταδίδει με εγκυρότητα στους ευρωπαίους πολίτες τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η διαβεβαίωση από την διοίκηση του καναλιού για την πλήρη εναρμόνισή του με το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή θέση, περί του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων είναι ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παρατίθεται το κείμενο της απάντησης της κ Trezzini: «Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες σας σχετικά με τη χρήση του όρου ΠΓΔΜ στο Euronews. Η πολιτική μας στο θέμα αυτό είναι να προσδιορίζεται η χώρα ως «ΠΓΔΜ» ή «ΠΓΔΜακεδονία», σε μια λεζάντα που μένει στην τηλεοπτική οθόνη κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Ο θεατής δεν πρέπει ποτέ να έχει καμία αμφιβολία ότι το θέμα αφορά την ΠΓΔΜ, ως διακριτή από τη Μακεδονία στην Ελλάδα. Ανάλογα με την περίπτωση στο κείμενο μπορεί επιπλέον να γίνεται και αναφορά στο γεγονός ότι το όνομα αμφισβητείται και να σημειώνεται η σχετική θέση των Ηνωμένων Εθνών».

12.07.12 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες όσον αφορά το 8ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (Horizon 2020)

περισσότερα » « λιγότερα

Έπειτα από την απάντηση της κυρίας Geoghegan-Quinn της 26ης Απριλίου 2012 εξ ονόματος της Επιτροπής σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, αναγνωρίζουμε τη συνεχή υποστήριξη της Επιτροπής προς την πολιτιστική κληρονομιά. Καθώς η συνέχιση αυτής της υποστήριξης είναι όντως πολύ σημαντική, τίθενται στην Επιτροπή οι εξής συμπληρωματικές ερωτήσεις:

 1. Θα ορίσει η Επιτροπή τη «συνεργατική έρευνα στον τομέα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών» ως ιδιαίτερη γραμμή δράσης στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, όπως στο Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο;
 2. Θα διασφαλίσει η Επιτροπή ότι κάθε μία από τις «τρεις αλληλοενισχυόμενες προτεραιότητες» του προγράμματος Ορίζοντας 2020 («Επιστήμη αριστείας», «Βιομηχανική υπεροχή» και «Κοινωνιακές προκλήσεις») θα αναφέρεται σαφώς στη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς;
 3. Προτίθεται η Επιτροπή να μετονομάσει και να επανασχεδιάσει σαφέστερα την έκτη κοινωνιακή πρόκληση («Κατανοώντας τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την κοινωνιακή αλλαγή») και να την διαχωρίσει σαφώς από μία νέα έβδομη πρόκληση, ονομαζόμενη «Προστατεύοντας την ελευθερία και την ασφάλεια στην Ευρώπη»;
 4. Θα αναγνωρίσει η Επιτροπή ότι οι κοινωνικές επιστήμες δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις ανθρωπιστικές και πως, σε αυτό το πλαίσιο, κάθε δράση που σχετίζεται με τις τελευταίες δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως ανθρωπιστική αλλά ως ανθρωποκεντρική;
 5. Θα περιλάβει η Επιτροπή την αρχαιολογία ως σταθμό για την βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα «Επιστήμη αριστείας»;

ερώτηση

απάντηση

15.05.2012 Δελτίο τύπου για την απάντηση της Επιτροπής στη γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη σχετικά με το 8ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (Horizon 2020)

περισσότερα » « λιγότερα

Απουσία της έρευνας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στο νέο πρόγραμμα για την έρευνα «Ορίζοντας 2020» Στον τομέα της φυσικής κληρονομιάς και στο περιβάλλον φαίνεται να έδωσε αποκλειστικά έμφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού και μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, καθηγήτριας Χρυσούλας Παλιαδέλη για τη μη ένταξη της έρευνας στον τομέα της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στο νέο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα «Ορίζοντας 2020».

Στο ερώτημα για τους λόγους του ενδεχόμενου αυτού μελλοντικού αποκλεισμού, που είναι ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας, η κ. Παλιαδέλη επισημαίνει τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου σκεπτικού, στην αγορά εργασίας που αφορά στον πολιτισμό και την αξιοποίησή του, ως εργαλείου για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην απάντησή της η Επιτροπή απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα για τη μελλοντική χρηματοδότηση της έρευνας στην πολιτιστική κληρονομιά. Υποστήριξε οτι από το 1986 μέχρι σήμερα περιλαμβάνεται ιδίως η περιβαλλοντική έρευνα σε όλα τα ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε., τονίζοντας κυρίως αυτά που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του ευρωπαικού τουρισμού, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως στην σύμπραξη κατά το 7ο πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης για την την «Ενεργειακή απόδοση κτιρίων», αλλά και στην πρόσφατα εγκριθείσα Πρωτοβουλία Κοινού Προγραμματισμού (ΠΚΠ) για την «Πολιτιστική κληρονομιά και πλανητικές μεταβολές».

«Η μακρόχρονη υποστήριξη της Ε.Ε. με σημαντικά ερευνητικά προγράμματα και πρωτοβουλίες για την προστασία ως επί το πλείστον της φυσικής μας κληρονομιάς δεν αμφισβητείται και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Οι κίνδυνοι τους οποίους διατρέχει το περιβάλλον και το κλίμα αποτελούν τη μέγιστη κοινωνική πρόκληση της εποχής μας, γι' αυτό και στο νέο πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" με σαφήνεια τίθενται οι περιβαλλοντικές προκλήσεις στο επίκεντρό του. Είναι, ωστόσο, λυπηρό, ότι την προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάγκη για την ερευνητική δραστηριότητα ως προϋπόθεση αυτής δεν την διακρίνει κανείς ούτε έμμεσα ανάμεσα στις προτεραιότητες του "Ορίζοντα"» δήλωσε η Ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας την πρόθεσή της να συνεχίσει την προσπάθεια για την αναγνώριση της έρευνας στον τομέα του πολιτισμού, ως σημαντικού τομέα της ερευνητικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ερώτηση

απάντηση

19.04.12 Δελτίο τύπου για τη γραπτή ερώτηση που υπέβαλε η Χρυσούλα Παλιαδέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το U-Multirank (πολυδιάστατο παγκόσμιο σύστημα κατάταξης των πανεπιστημίων)

περισσότερα » « λιγότερα

«Μόνο 200 από τα 4.000 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στα 500 καλύτερα του κόσμου;» Ερώτηση για το U-Multirank, τον νέο ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη, με αφορμή τις πρόσφατες δημοσιοποιήσεις των ακαδημαϊκών κατατάξεων των πανεπιστημίων για το 2011 και την έκθεση για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τα υπάρχοντα συστήματα κατάταξης αντικατοπτρίζουν μόνο εν μέρει την πραγματικότητα, καθώς βασίζονται σε ανομοιογενή κριτήρια τα οποία ευνοούν τα αγγλόφωνα ιδρύματα, αφήνοντας σε δυσμενή θέση τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (με εξαίρεση τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου). Από την άλλη, η οικονομική κρίση, η επιβολή μέτρων λιτότητας και οι μειώσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπονομεύουν σοβαρά την ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ευρώπη, την ώρα που πανεπιστήμια της Ασίας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο διεκδικώντας τη δική τους θέση στον χώρο της εκπαίδευσης.

Για τους παραπάνω λόγους το 2009 η Επιτροπή ανακοίνωσε τον σχεδιασμό ενός νέου ευρωπαϊκού εργαλείου κατάταξης για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, το οποίο θα αποτελέσει το ευρωπαϊκό αντιστάθμισμα στα υπάρχοντα συστήματα κατάταξης. Λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή, η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζήτησε από την Επιτροπή απαντήσεις για την ποιότητά του, τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία του, καθώς και την προστασία του συστήματος κατάταξης από κάθε είδους ιδιωτικού συμφέροντος λαμβανομένης υπόψη της συμμετοχής ιδιωτικών φορέων στη χρηματοδότησή του.

Με αφορμή την ερώτηση η κ. Παλιαδέλη δήλωσε: «Το νέο ευρωπαϊκό εργαλείο κατάταξης, καίριο αιτούμενο για την αντικειμενική αξιολόγηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χρησιμοποιεί μεθοδολογικά μέσα που το καθιστούν πιο έγκυρο, σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα συστήματα κατάταξης, η μακρά παράδοση της Ευρώπης στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας επιβάλλει την άμεση ανάληψη κατάλληλων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτευχθεί άνοδος των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις υψηλότερες θέσεις της ακαδημαϊκής κατάταξης των πανεπιστημίων».

ερώτηση

απάντηση

29.02.12 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον αποκλεισμό του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς από το 8ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (Horizon 2020)

περισσότερα » « λιγότερα

Ερώτηση για την απουσία της προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από το 8ο πρόγραμμα πλαίσιο της Ε.Ε. (Horizon 2020) για την έρευνα και την καινοτομία απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη. Με διάρκεια από το 2014 έως το 2020 και προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ, το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία που στοχεύει στην ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πλήρη αποκλεισμό του τομέα αυτού από μελλοντική χρηματοδότηση της Ε.Ε. και τις σχετικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, της σημαντικής συμβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς στο συνολικό ΑΕΠ της Ε.Ε. (με κύκλο εργασιών από €338 δισ. ευρώ ετησίως από τον τουρισμό, το ποσοστό συμβολής ανέρχεται στο 3,3% του ΑΕΠ της Ευρώπης), της προσπάθειας ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και ευρωπαϊκής ταυτότητας, αλλά και της υποχρέωσης για προστασία της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3.3 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη μέγιστη υποχρέωση να υποστηρίζει με εξειδικευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα τον εν λόγω τομέα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Επιτροπή ερωτάται:

 1. Για ποιους λόγους δεν συμπεριλήφθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» πρόβλεψη σχετικά με την έρευνα και καινοτομία στον τομέα της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς;
 2. Με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα απαιτούμενα κονδύλια για την έρευνα και καινοτομία στον τομέα της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και πώς θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με την προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς;
 3. Πώς προτίθεται να τονώσει τις επενδύσεις από την Ε.Ε. και την αγορά εργασίας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς;

απάντηση

14.02.12 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με αντιφατικές δηλώσεις Επιτρόπων για την ελληνική οικονομία

περισσότερα » « λιγότερα

Ερώτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη σχετικά με τις αντιφατικές δηλώσεις επιτρόπων και αξιωματούχων για την ελληνική κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ‘πολυφωνίας’ τόσο στις διεθνείς αγορές, όσο και στη δοκιμαζόμενη ψυχολογία των Ελλήνων. Αφορμή στάθηκαν οι επαναλαμβανόμενες αμφίσημες διατυπώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. για το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2012 η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιας για την ψηφιακή ατζέντα, Νέλι Κρους σε συνέντευξή της σε ολλανδική εφημερίδα, δήλωσε ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έβλαπτε την υπόλοιπη ευρωζώνη». Αντίθετα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί υπογράμμισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η δήλωση της κ. Κρους δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτήν τη θέση της Επιτροπής.

Ερωτάται η Επιτροπή:

 1. Πώς η άποψη της κ. Κρους δεν έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν, εφόσον η πάγια γραμμή της Επιτροπής είναι ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έβλαπτε την ευρωζώνη;
 2. Μπορούν οι Επίτροποι, ανεξαρτήτως του αντικειμένου τους, να εκφέρουν την προσωπική τους άποψη για τόσο κρίσιμα θέματα χωρίς να δεσμεύονται από την επίσημη θέση της Κομισιόν;
 3. Η πολυφωνική στάση της Επιτροπής για το οικονομικό μέλλον του ευρώ και οι επιπτώσεις αυτής της πολυφωνίας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και των διεθνών αγορών συμβάλλουν στη θετική εξέλιξη των κρίσιμων ζητημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωζώνη και η ευρωπαϊκή συνοχή;

απάντηση

23.06.11 Ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Jerzy Buzek, σχετικά με την πραγματοποίηση εκδήλωσης για την παρουσίαση του “A Modern Macedonian-Greek Dictionary”.

περισσότερα » « λιγότερα

Dear Mr. President,

I was informed quite accidentally from the Greek Press about the presentation in the European Parliament on the 22nd of June of an edition titled “A Modern Macedonian-Greek Dictionary”.

According to this information the edition “would not have been possible without the generous support of the Centre Maurits Coppieters”; an institution which appears to be financed by the European Parliament.

I would very much appreciate if you could inform me on the following:

1. Has this edition been financed directly or indirectly from funds of the European Parliament?

2. Has it been seriously taken into account that both the funding of the edition as well as the permission of its presentation in the European Parliament may have a serious impact on our impartiality toward political issues which still remain officially unsolved?

I think that the possible funding by and the presentation in the European Parliament of an edition using in its title the term “Macedonian” in order to describe the west-Bulgarian dialect spoken in FYROM (and used by a small number of Greek citizens as a vehicle for the recognition of a non-existing “Macedonian” minority) are unfortunate choices which should not be officially related with our Parliament, and its position concerning our efforts to include FYROM in our Union.

I would very much appreciate to be informed on your thoughts on the remarks mentioned above.

Prof. Dr. Chrysoula Paliadeli

MEP

απάντηση

02.02.11 Δελτίο τύπου για τη γραπτή ερώτηση που υπέβαλε η Χρυσούλα Παλιαδέλη σχετικά με τις καταστροφές αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο

περισσότερα » « λιγότερα

Στο πλαίσιο των δραματικών γεγονότων που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην αίγυπτο ο διεθνής τύπος και αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για καταστροφές και λεηλασίες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της χώρας, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για το μοναδικής πολιτιστικής αξίας συγκρότημα της βιβλιοθήκης της αλεξάνδρειας. παράλληλα, επιχειρείται στο βαθμό που είναι δυνατό μία καταγραφή των απωλειών από ειδικούς.

Δεδομένης της μεγάλης ευαισθησίας που επιδεικνύει η ευρωπαϊκή κοινότητα σε θέματα σεβασμού και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο, αλλά και της συμφωνίας σύνδεσης ε.ε. – αιγύπτου, που προβλέπει εκτός των άλλων συνεργασία και στον πολιτιστικό τομέα, η ευρωβουλευτής του πα.σο.κ. καθηγήτρια χρυσούλα παλιαδέλη κατέθεσε σήμερα σχετική ερώτηση προς την ευρωπαϊκή επιτροπή, με την οποία απευθύνει έκκληση για συνδρομή προς τις αιγυπτιακές αρχές στην προσπάθειά τους να σταματήσουν οποιαδήποτε κλοπή, λεηλασία ή πράξη βανδαλισμού που στρέφεται κατά της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η επιτροπή ώστε να αποφευχθεί η εισαγωγή κλεμμένων αντικειμένων στα κράτη μέλη της ε.ε. και να ενισχυθεί γενικότερα η δράση των κρατών μελών για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δήλωσε σχετικά: «Σαφέστατα, προτεραιότητα σε τέτοιες καταστάσεις έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, οι καταστροφές αρχαιοτήτων και ο κίνδυνος που ελλοχεύει για παράνομες εισαγωγές, εξαγωγές και μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς πλήττουν ανεπανόρθωτα την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το Συμβούλιο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του έκανε έκκληση προς τις αιγυπτιακές αρχές όχι μόνο για λήψη μέτρων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους, αλλά και για τον τερματισμό των λεηλασιών και την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου. Λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνουμε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνδρομή της στην προστασία μίας ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς».

ερώτηση

απάντηση

20.12.10 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με περικοπές στους προϋπολογισμούς για την παιδεία – Ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής 2011

περισσότερα » « λιγότερα

Στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της επιτροπής για το 2011 προτείνονται νέες στρατηγικές πρωτοβουλίες, όπως η «νεολαία σε κίνηση», με στόχο την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας και η «ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας».

οι νέες πρωτοβουλίες απαιτούν ανάλογη χρηματοδότηση. υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος παρά τις δεσμεύσεις απέναντι στη στρατηγική για την ευρώπη του 2020 και εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης να περικοπούν κονδύλια για την εκπαίδευση και την έρευνα.

πρόσφατο παράδειγμα ενός τέτοιου ενδεχομένου αποτελεί η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει κατά 40% τη χρηματοδότηση των βρετανικών πανεπιστημίων. ο τριπλασιασμός των διδάκτρων τους, που έχει ήδη ανακοινωθεί, θα αποκλείσει μια μεγάλη πλειοψηφία ευρωπαίων σπουδαστών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. αντίστοιχα νέες περικοπές στην παιδεία ανακοίνωσε και η ιταλική κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες διαδηλώσεις χιλιάδων φοιτητών σε μεγάλες πόλεις της ιταλίας.

η συνθήκη της λισαβόνας υποστηρίζει το τρίγωνο έρευνα-εκπαίδευση-καινοτομία ως εργαλείο για μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία βασισμένη στη γνώση.

με ποιόν τρόπο προτίθεται η επιτροπή:

1. να αναχαιτίσει μια τάση «περικοπών στην παιδεία» που θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση των νέων στην ανώτατη εκπαίδευση και αποκλίνει από τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ένωσης;

2. να εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στη στρατηγική για την ευρώπη του 2020 και το πρόγραμμα εργασίας της επιτροπής 2011;

3. να συμπληρώσει τη δράση των κρατών μελών για μια ισχυρή και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση;

απάντηση

23.11.10 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη χρήση νέας αριθμομηχανής στα Ευρωπαϊκά Σχολεία

περισσότερα » « λιγότερα

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Σχολείων αποφάσισε να επιβάλει από το τρέχον σχολικό έτος τη χρήση μιας αριθμομηχανής πολύ ειδικής τεχνολογίας και την προσαρμογή της διδακτέας ύλης στο νέο αυτό υπολογιστή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη εσπευσμένα παρά την αντίθετη άποψη των συλλόγων γονέων και προκαλεί πολλά προβλήματα σε όλα τα Ευρωπαϊκά Σχολεία σε μαθητές και καθηγητές.

Οι τεχνικές προδιαγραφές που ετοίμασε μια ομάδα εργασίας και βάσει των οποίων ελήφθη η απόφαση πληρούνται από μία μόνο συσκευή μίας συγκεκριμένης αμερικανικής εταιρίας. Η συσκευή είναι μία από τις ακριβότερες της αγοράς, χρήζει τακτικών αναβαθμίσεων με ηλεκτρονικό υπολογιστή και το λογισμικό της δεν καλύπτει παρά μόνο τις μισές γλώσσες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα μαθητές των Ευρωπαϊκών Σχολείων να πρέπει να διδάσκονται τα μαθηματικά σε γλώσσα που δεν κατέχουν επαρκώς, ανάλογα με την ξένη γλώσσα που γνωρίζει ο καθηγητής τους. Επίσημα αιτήματα από Ευρωπαϊκά Σχολεία προς την εταιρία για μετάφραση του λογισμικού και του σχετικού υποστηρικτικού υλικού και στις άλλες γλώσσες έλαβαν αρνητική απάντηση.

Καλείται η Επιτροπή να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση αυτή και να μας απαντήσει:

 1. Γιατί δεν εφαρμόστηκε η αρχή της ισότητας των γλωσσών από το Ανώτατο Συμβούλιο ενός ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού θεσμού που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
 2. Αποτελεί η έγκριση προδιαγραφών που οδηγεί στην υποχρεωτική αγορά μιας συγκεκριμένης συσκευής νόθευση του ανταγωνισμού και χρήζει η ενέργεια αυτή, κατά την άποψη της Επιτροπής, μιας έρευνας για τη μέθοδο και τα κίνητρα που οδήγησαν στη σύνταξη αυτών των προδιαγραφών;
 3. Εξασφαλίζει η νέα ύλη με τη χρήση ενός εξεζητημένου λογισμικού το αναγκαίο επίπεδο γνώσεων των αποφοίτων για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια όλων των χωρών;
 4. Προηγήθηκε σχετική μελέτη σκοπιμότητας;
 5. Μπορεί η Επιτροπή, μέχρι να δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, να ζητήσει από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Σχολείων την αναστολή της χρήσης της εν λόγω συσκευής;

απάντηση

20.09.10 Γραπτή ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μαριλένας Κοππά και Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διάσωσή του αρχαιολογικού χώρου των Αλλιανών (Τουρκία)

περισσότερα » « λιγότερα

Τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις, Τούρκοι ειδικοί αλλά και απλοί Τούρκοι πολίτες για ακόμη μία φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει σύντομα το αρχαίο θεραπευτήριο των Αλλιανών (2ος αιώνας μ.Χ.), που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αρχαία Πέργαμο, από τα νερά του φράγματος Γιορτανλί.

Το ζήτημα αυτό ετέθη και παλαιότερα υπόψη της Επιτροπής, τον Φεβρουάριο του 2007 (κοινοβουλευτική ερώτηση, Ε-0605/07), και στην απάντησή της η Επιτροπή ενημέρωσε ότι ο τότε αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος έθεσε το θέμα με επιστολή του στον τότε υπουργό εξωτερικών και σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Abdullah Gül, παροτρύνοντας την Τουρκία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα (απάντηση του κ. Rehn, 10 Απριλίου 2007).

Ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται, η Τουρκία δεν έλαβε υπόψη της παραινέσεις της Ένωσης και προχωρεί στο αρχικό της σχέδιο προβλέποντας μόνο την επικάλυψη του χώρου με άμμο πριν την άνοδο της στάθμης του νερού. Επομένως, ερωτάται η Επιτροπή:

 1. Πώς σκοπεύει να αντιδράσει, τη στιγμή που η Τουρκία αγνοεί τις παραινέσεις της για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς;
 2. Κατά πόσο έχει εξετάσει αν οι ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν οι τουρκικές αρχές συμβιβάζονται με την υποχρέωση της υποψήφιας προς ένταξη χώρας να εφαρμόσει, πριν την προσχώρηση, το κοινοτικό κεκτημένο, όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο 26 για την εκπαίδευση και πολιτιστικά θέματα;
 3. Προτίθεται να προβεί σε άμεσα διαβήματα προς την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να προστατευθεί ικανοποιητικά και να καταστεί προσβάσιμο στο ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να θαυμάσει το άριστα διατηρημένο αυτό μνημειακό συγκρότημα;

απάντηση

15.07.10 Απολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόκρυψη στοιχείων σε υπόθεση που αφορά γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

περισσότερα » « λιγότερα

«Από λάθος στη μετάφραση του ελληνικού κειμένου στα αγγλικά δεν καταλάβαμε την ερώτηση και δεν απαντήσαμε στην αντιπρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών κ. Παλιαδέλη στη σχετική με το θέμα γραπτή ερώτηση που μας είχε θέσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την παρουσίαση της έκθεσης της κ. Παλιαδέλη στην Επιτροπή Αναφορών. Η έκθεση είχε αντικείμενο την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ικανοποιήσει το αίτημα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Friends of the Earth Europe να ενημερωθεί για το περιεχόμενο επιστολών ανάμεσα στον πρώην αντιπρόεδρό της Γκίντερ Φερχόιγκεν και την αυτοκινητοβιομηχανία Porsche.

Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του κ. Διαμαντούρου για την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γνωστοποιήσει την αλληλογραφία που αντάλλαξε ο πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την προετοιμασία νομοθετικής πρότασης σχετικά με τη μείωση των ρύπων, η Επιτροπή καθυστέρησε προκλητικά 15 μήνες, παραβιάζοντας την υποχρέωσή της να συνεργάζεται με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή με ειλικρίνεια και καλή πίστη. Κατόπιν τούτου και για πρώτη φορά από την ίδρυση του θεσμού το 1995, ο Διαμεσολαβητής προσέφυγε στο Ευρωκοινοβούλιο για έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ομολόγησε την προβληματική συμπεριφορά της Επιτροπής στην υπόθεση της Porsche, απέδωσε, όμως, σε διοικητικά σφάλματα την 15μηνη καθυστέρηση στην απόδοση απαντήσεων, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «από λάθος στη μετάφραση από τα ελληνικά στα αγγλικά δεν καταλάβαμε την ερώτηση στη σχετική με το θέμα γραπτή ερώτηση που μας είχε θέσει η κ Χρ. Παλιαδέλη και ο κ Κρ. Αρσένης». Σημείωσε δε ότι αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, το οποίο δεν πρόκειται να επαναληφθεί, καθώς θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μπορεί στο εξής να σέβεται τα καθήκοντα που απορρέουν από τη Συνθήκη της ΕΕ

«Θέατρο του παραλόγου» χαρακτήρισαν τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών απαντήσεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εισηγήτρια της έκθεσης Χρ. Παλιαδέλη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα την έλλειψη πρόθεσης της να συνεργαστεί όχι μόνο με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή αλλά και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ομολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διοικητικά λάθη και η δέσμευση της ότι δεν θα επαναληφθούν δεν αρκεί. Η περίπτωση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, όπως αναφέρει η Κομισιόν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο σε 4 από τις 22 υποθέσεις σχετικά με την πρόσβαση σε έγγραφα, τις οποίες εξέτασε ο Διαμεσολαβητής το 2009, η Επιτροπή τήρησε τις αρχικές προθεσμίες για την απάντηση σε καταγγελίες. Πέρα από το γεγονός ότι αδιαφορεί να διαλύσει την βάσιμη υπόνοια για εύνοια στη συγκεκριμένη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, καταστρατηγεί ευθέως τη Συνθήκη της Ε.Ε. Η δε δικαιολογία της Επιτροπής ότι είναι "χαμένη στην μετάφραση" ταπεινώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή. Κυρίως, όμως, ταπεινώνει την ίδια», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

24.03.10 Δελτίο τύπου σχετικά με την ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ Κρίτωνα Αρσένη και Χρυσούλας Παλιαδέλη για την αδιαφανή μεταχείριση γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

περισσότερα » « λιγότερα

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την απόκρυψη του περιεχομένου τριών επιστολών που αντάλλαξε ο τότε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν με την αυτοκινητοβιομηχανία Porsche, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης και Χρυσούλα Παλιαδέλη. Οι επιστολές αφορούν την προετοιμασία της νομοθετικής πρότασης σχετικά με τη μείωση των ρύπων από επιβατικά αυτοκίνητα στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης με την Επιτροπή να αρνείται επί δεκαπέντε μήνες, ακόμη και μετά τις αντίθετες συστάσεις του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, να γνωστοποιήσει στην περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth Europe τις επίμαχες επιστολές. Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν την Επιτροπή να γνωστοποιήσει το πλήρες περιεχόμενο των επιστολών και να εξηγήσει τους λόγους της διακριτικής μεταχείρισης που έχει επιφυλάξει στη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Σε μία υπόθεση στην οποία η Ε.Ε. θέλει να βρίσκεται μπροστά σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά συγκεκριμένα την προετοιμασία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση των ρύπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, η Επιτροπή κουκουλώνει τα στοιχεία και δημιουργεί υπόνοιες ότι προστατεύει τις μεγάλες εταιρείες. Με τη στάση της δείχνει πως δεν εμπιστεύεται τους πολίτες αλλά τις βιομηχανίες. Η πρωτοφανής απόκρυψη του περιεχομένου δημοσίων εγγράφων δεν βρίσκει έρεισμα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, εντείνει το κλίμα αδιαφάνειας στη λειτουργία της Επιτροπής και εγείρει ερωτήματα για τις πιέσεις που δέχεται κατά τη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Επιπλέον, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών Χρυσούλα Παλιαδέλη δήλωσε τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του θεσμού το 1995, που ο Διαμεσολαβητής προσφεύγει στο Ευρωκοινοβούλιο για έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας από την πλευρά κάποιου οργανισμού της Ε.Ε., και από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ζητείται από την Επιτροπή Αναφορών να συντάξει και να υποβάλει σχετική έκθεση για ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η στάση της Επιτροπής κάθε άλλο παρά συμβάλλει στον διαθεσμικό διάλογο, αλλά και τη θετική δημόσια εικόνα της Ε.Ε. Αντίθετα, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Επιτροπή και αποδυναμώνει τους θεσμούς του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποστολή των οποίων είναι να εποπτεύουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την Επιτροπή και το έργο της».

24.03.10 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη και του Κρίτωνα Αρσένη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αδιαφάνεια στην επικοινωνία της Επιτροπής με γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατά την προετοιμασία της νομοθεσίας για τους ρύπους των αυτοκινήτων

περισσότερα » « λιγότερα

Tον Μάρτιο του 2007 η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth Europe κατέθεσε αίτηση για να της γνωστοποιηθούν επιστολές που αντάλλαξε ο τότε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν με αυτοκινητοβιομηχανίες στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την προετοιμασία νομοθετικής πρότασης σχετικά με τη μείωση των ρύπων από επιβατικά αυτοκίνητα. Η Επιτροπή γνωστοποίησε στην οργάνωση τις επιστολές που αντάλλαξε ο τότε αντιπρόεδρος με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με εξαίρεση τρεις επιστολές που αφορούσαν τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Porsche AG. Κατόπιν, η οργάνωση προσέφυγε στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή ο οποίος εξέδωσε θετική για την οργάνωση σύσταση. Ωστόσο, ακολούθησε δεκαπεντάμηνη καθυστέρηση συμμόρφωσης της Επιτροπής στις συστάσεις του Διαμεσολαβητή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης η συνεχής άρνηση συμμόρφωσης της Επιτροπής οφείλεται στο γεγονός ότι «η Κομισιόν και ο επίτροπος Φερχόιγκεν προστάτευαν τα συμφέροντα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας». Στο πλαίσιο της υπόθεσης, ο Διαμεσολαβητής άσκησε πρόσφατα κριτική εναντίον της Επιτροπής για παραβίαση της υποχρέωσης που απορρέει από τη Συνθήκη ΕΕ να συνεργάζεται μαζί του με ειλικρίνεια και καλή πίστη. Ζήτησε, για πρώτη φορά από τη σύσταση του θεσμού το 1995, τη στήριξη του Κοινοβουλίου δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η στάση της Επιτροπής είναι αντίθετη με τη θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου. Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

 1. Προτίθεται να γνωστοποιήσει στην περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth Europe το πλήρες περιεχόμενο των επίμαχων επιστολών;
 2. Έχει εκπληρώσει την υποχρέωση που απορρέει από το άρθρο 228 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ να απαντά εντός τριών μηνών στο Διαμεσολαβητή;
 3. Κρίνει εύλογη και σύμφωνη με την αρχή του κράτους δικαίου την καθυστέρηση συμμόρφωσης της Επιτροπής, τρία χρόνια μετά την αρχική αίτηση της οργάνωσης και δεκαπέντε μήνες μετά τη σύσταση του Διαμεσολαβητή;
 4. Ποιος είναι ο λόγος της διακριτικής μεταχείρισης της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας δεδομένου ότι γνωστοποιήθηκαν οι επιστολές που είχαν ανταλλαγεί με τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες; Είναι σύμφωνη η διακριτική αυτή μεταχείριση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

απάντηση

03.03.10 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο σχετικά με τη νέα εταιρική σχέση Πανεπιστημίων-Επιχειρήσεων

περισσότερα » « λιγότερα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόσφατη ανακοίνωσή της με τίτλο «Μια νέα εταιρική σχέση για τον εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων: το φόρουμ της ΕΕ για τον διάλογο πανεπιστημίων – επιχειρήσεων» ενθαρρύνει τις συμπράξεις μεταξύ ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, θεωρώντας τες ιδιαίτερα σημαντικές στο σημερινό ταχύτατα μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. Ενθαρρύνει μάλιστα τον επιχειρηματικό κόσμο να μετέχει ενεργά στο σχεδιασμό εκπαιδευτικού υλικού για την επιχειρηματικότητα, τα δε πανεπιστημιακά ιδρύματα να προωθούν περισσότερο το επιχειρηματικό πνεύμα μεταξύ των σπουδαστών.

Θα ήθελα να μεταφέρω τις ανησυχίες μεγάλης μερίδας ακαδημαϊκών δασκάλων και φοιτητών για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας προσέγγισης στο προφίλ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων: όχι μόνον στην ελευθερία στην έρευνα και την αυτονομία στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων, αλλά και στη φθίνουσα πορεία επιστημονικών κλάδων. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της προοπτικής είναι η πρόσφατη απόφαση για την κατάργηση του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο King´s College του Λονδίνου. Για τους παραπάνω λόγους η Επιτροπή ερωτάται:

 1. Πώς οι συμπράξεις πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων και επιχειρήσεων μπορούν να αποτελέσουν παράλληλο όφελος για τις κλασικές σπουδές και γενικότερα για τις ανθρωπιστικές επιστήμες, που ακολουθούν παγκοσμίως μιαν φθίνουσα πορεία και οδηγούν στην κατάργηση αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων;
 2. Πώς μπορούν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, χωρίς να απαξιώσουν τομείς απαραίτητους για την παιδεία και τον πολιτισμό, όπως οι ανθρωπιστικές σπουδές;
 3. Με ποιους τρόπους είναι δυνατό να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των νέων για τις ανθρωπιστικές επιστήμες, που είναι, άλλωστε, τμήμα της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής παράδοσης και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς;

απάντηση της Επιτροπής

απάντηση του Συμβουλίου

28.01.10 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος «Νεολαία εν δράσει» στην πΓΔΜ

περισσότερα » « λιγότερα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nova Makedonija (22 Ιανουαρίου 2010), έγκυρης εφημερίδας της FYROM, και σχετικές αναφορές του ξένου τύπου στο διαδίκτυο,έχει ανασταλεί η παροχή ευρωπαϊκών κονδυλίων για το πρόγραμμα «Youth in Action» (Νεολαία σε δράση) στην FYROM εν όψει της έρευνας για κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες εκ μέρους της εγχώριας National Agency for European Training and Mobility, η οποία πιστεύεται ότι διοχέτευσε τα χρήματα σε «φιλικές» προς αυτήν ΜΚΟ. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και δεδομένης της σημασίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Youth in Action 2007-2013, των αξιών που πρεσβεύει και των στόχων που θέτει,

Ερωτάται η Επιτροπή:

 1. Επιβεβαιώνονται τα σχετικά δημοσιεύματα;
 2. Υπάρχει σχετική διερεύνηση σε εξέλιξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
 3. Γνωρίζει ποιο είναι το ακριβές ποσό που διαχειρίστηκε η εν λόγω National Agency;
 4. Γνωρίζει και μπορεί να μας χορηγήσει περαιτέρω στοιχεία για τις ΜΚΟ της FYROM που έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα αυτό όσον αφορά τα ποσά που τους χορηγήθηκαν και το αντικείμενο στο οποίο επικεντρώνουν τις δράσεις τους;
 5. Υπάρχει επάρκεια ως προς την ύπαρξη και λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών, που να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των φορέων του εν λόγω προγράμματος σε όλα τα στάδιά του;

απάντηση

26.01.10 Ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς τον Ισπανό Υπουργό Παιδείας Angel Gabilondo για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

περισσότερα » « λιγότερα

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ και κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου στον τομέα της παιδείας από τον Υπουργό Παιδείας Angel Gabilondo, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη ζήτησε την άποψή του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την εφαρμογή του franchising σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Υπουργός Παιδείας επισήμανε εμφατικά ότι η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δημόσιο αγαθό που απαιτεί ποιότητα και δήλωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε λογική θα υποστήριζε την "αγοραπωλησία" πτυχίων. Τόνισε την ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων ρύθμισης στο φαινόμενο του franchising και επανέλαβε τη δέσμευση της ισπανικής προεδρίας να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα ένα ζήτημα που φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πως αφορά μεταξύ άλλων και την Ισπανία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "καμιά οικονομική διάσταση δεν μπορεί να επηρεάζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για τη διασφάλιση του οποίου απαιτούνται αυστηροί κανόνες ποιοτικού ελέγχου".

17.12.09 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ενίσχυση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες

περισσότερα » « λιγότερα

Η έρευνα ως επιστημονική δραστηριότητα ταυτίζεται συνήθως, αλλά απολύτως εσφαλμένα, με τις θετικές επιστήμες, όχι μόνον σε ακαδημαϊκό περιβάλλον, αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών. Εντούτοις, στο μέγιστο ποσοστό τους οι ακαδημαϊκοί επιστήμονες των ανθρωπιστικών σπουδών, ασκούν έρευνα ανάλογης σημασίας και ποιότητας, που δυστυχώς μοιάζει να είναι λιγότερο συμβατή προς τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, που έχει αναγάγει την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τη συνεργασία με ιδιώτες (spin-off εταιρείες) και την ανταγωνιστικότητα, σε κυρίαρχα κριτήρια για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Στα κριτήρια αυτά δυστυχώς σπάνια μπορεί να ανταποκριθεί η ερευνητική δραστηριότητα των ανθρωπιστικών επιστημών.

Με δεδομένο ότι η έρευνα στις λεγόμενες θεωρητικές επιστήμες έχει εξίσου μεγάλη ανάγκη από χρηματοδότηση, καθώς το παραγόμενο προϊόν, εντελώς σπάνια -και μόνον χάρη στο θεσμό της χορηγίας-, μπορεί να υποστηριχτεί από το ιδιωτικό κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη μέγιστη υποχρέωση να υποστηρίζει τις θεωρητικές επιστήμες με εξειδικευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ακόμη περισσότερο, οφείλει να αναθεωρήσει ορισμένα από τα κριτήρια που, ενώ ανταποκρίνονται σε ερευνητικά πεδία των θετικών επιστημών, λειτουργούν απαγορευτικά για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων των ανθρωπιστικών επιστημών. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Επιτροπή ερωτάται:

 1. πώς σκέφτεται να ενισχύσει την επιστημονική έρευνα στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, γενικότερα, και τις αρχαιολογικές δράσεις, ειδικότερα;
 2. πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το συνεχώς μειούμενο (για λόγους οικονομικούς) ενδιαφέρον των νέων για τις θεωρητικές επιστήμες, ακριβώς επειδή εκτιμάται πως είναι αντιπαραγωγικές;
 3. πώς προτίθεται να επιβάλει τη δημιουργία διαφορετικών κριτηρίων στις προκηρύξεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση της ερευνητικής δραστηριότητας στις ανθρωπιστικές επιστήμες;
 4. πώς μπορεί να κάνει σαφέστερα για τους πιθανούς αναδόχους τους, τα «προγράμματα ιδεών, ανθρώπων και ικανοτήτων» του 7ου Προγράμματος Ερευνητικού Πλαισίου (2007-2013);

απάντηση

17.12.09 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το «στατιστικό πορτρέτο του τρόπου ζωής των νέων στην ΕΕ» της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat)

περισσότερα » « λιγότερα

Σύμφωνα με το «στατιστικό πορτρέτο του τρόπου ζωής των νέων στην ΕΕ» που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα (10 Δεκεμβρίου 2009) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ο μέσος όρος της ηλικίας στην οποία οι νέοι εγκαταλείπουν τη γονική στέγη -με βάση στοιχεία του 2007- ήταν μεγαλύτερος στα νεοεισαχθέντα στην ΕΕ και στα νοτιοευρωπαϊκά κράτη. Γύρω στα 23 για τους Ολλανδούς, τους Γάλλους και τους Φινλανδούς, μεταξύ 25 και 27 για τη Γερμανία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, περίπου στα 30 στην Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ελλάδα. Στη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, το όριο υπερβαίνει τα 30 χρόνια.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η παρατεταμένη διαμονή των νέων κάτω από τη γονική στέγη:

 1. αντιμετωπίζεται απλώς ως θέμα εθιμικής/πολιτισμικής παράδοσης;
 2. ερμηνεύεται, αντίθετα, με βάση οικονομικούς ή άλλους όρους;
 3. εκτιμάται ότι αναστέλλει την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου;
 4. επηρεάζει την υπογεννητικότητα και τη βαθμιαία γήρανση της Ευρώπης;
 5. Αναζητά η Επιτροπή τρόπους προκειμένου να διερευνήσει και αντιμετωπίσει το ζήτημα και τις επιπτώσεις του στο μέλλον της Ευρώπης;

απάντηση

09.12.09 Γραπτή ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ενίσχυση του προγράμματος ERASMUS

περισσότερα » « λιγότερα

Aπό το 1987 που ξεκίνησε το πρόγραμμα Erasmus και μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που μετακινήθηκαν στο εξωτερικό έφτασε τα δύο εκατομμύρια. To 2007 το Erasmus εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης σε μία προσπάθεια συγκρότησης μιας συνολικής στρατηγικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ωστόσο παρατηρήθηκε δυστυχώς μείωση του ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus σε 10 χώρες: τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Σουηδία, τη Ρουμανία, την Νορβηγία, την Φινλανδία, τη Μάλτα και το Λιχτενστάιν. Για τις 5 τελευταίες από αυτές ο αριθμός των συμμετεχόντων μειώθηκε μεταξύ του 10 % και 15 %.

 1. Θεωρεί η Επιτροπή ότι η διεθνής οικονομική κρίση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κινητικότητα και τις ανταλλαγές φοιτητών και εκπαιδευτικού και ακαδημαϊκού προσωπικού;
 2. Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει τη μείωση αυτή του ενδιαφέροντος και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus με δεδομένο τον στόχο των τριών εκατομμυρίων μετακινήσεων ως το 2012;

απάντηση

06.10.09 Ερώτηση της Χρυσούλας Παλιαδέλη προς τον Επίτροπο για την Πολυγλωσσία, κ. Leonard Orban

περισσότερα » « λιγότερα

Αρμοδιότητα των επιστημόνων και όχι των πολιτικών θα έπρεπε να αποτελεί η διαφοροποίηση της έννοιας «γλώσσα» από εκείνη της «διαλέκτου». Αυτό σχολίασε σε απάντησή του ο κ Leonard Orban, Επίτροπος για την Πολυγλωσσία, ύστερα από σχετική ερώτηση της κ Παλιαδέλη κατά τη σημερινή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Επιτρόπου και των μελών της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ερώτησή της προς τον Επίτροπο, η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ και καθηγήτρια Αρχαιολογίας κ. Παλιαδέλη αναρωτήθηκε αν η ανάγκη για συνεχή διεύρυνση και η προστασία της γλωσσικής ποικιλομορφίας στην Ε.Ε. είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει στο μέλλον περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει, καθώς είναι πιθανό να αγγίξει ευαίσθητα εθνικά ζητήματα κρατών μελών της. «Με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα σας διαβεβαιώνω ότι στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν πριν από λίγο, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί με κανένα τρόπο το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αφού είναι γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους ότι πρόκειται για μια διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσας», σημείωσε η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Θα ήθελα, λοιπόν, να ξέρω τον τρόπο με τον οποίον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφοροποιεί μια γλώσσα από μια διάλεκτο».

Στην ερώτηση της κ. Παλιαδέλη, την οποίαν ο κύριος Orban χαρακτήρισε πράγματι δύσκολη, ο Επίτροπος για την Πολυγλωσσία απάντησε ότι είναι σημαντική βεβαίως η προαγωγή της γλωσσικής πολυμορφίας, δεν μπορεί ωστόσο να υπερβαίνει τα όρια που θέτει η αρχή της επικουρικότητας. Κατέστησε σαφές ότι γνωρίζει καλά το θέμα του γλωσσικού ιδιώματος της FYROM, που αφορά άλλωστε όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και τη Βουλγαρία, ομολόγησε, όμως, ότι τέτοιες διαφοροποιήσεις γίνονται, δυστυχώς, από πολιτικούς και όχι από επιστήμονες.

27.08.09 Γραπτή ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια των πυρόπληκτων περιοχών του 2007 και τα σχέδια αποκατάστασής τους

περισσότερα » « λιγότερα

Η συμπλήρωση δύο χρόνων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές αυτών των ημερών στην Αττική, φέρνουν στο προσκήνιο τις ειδικές ανάγκες για δασοπροστασία στην Ελλάδα, οι οποίες άπτονται και της εφαρμογής της κοινοτικής πολιτικής.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών, η Eπιτροπή είχε δώσει παράταση ως προς την τελική ημερομηνία για την επιλεξιμότητα δαπανών των ελληνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ (2000-2006), ενώ είχε δεσμευθεί για την χρήση πόρων του ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

 1. Γνωρίζει σε ποιο βαθμό εξυπηρέτησε η προαναφερθείσα παράταση την υλοποίηση έργων τα οποία αφορούσαν ή αφορούν τις πληγείσες περιοχές; Υπήρξαν νέα έργα τα οποία εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το Γ’ΚΠΣ, τα οποία σχετίζονται με την αποκατάσταση των ζημιών του καλοκαιριού του 2007; Υπάρχει σχετικός κατάλογος;
 2. Γνωρίζει η Επιτροπή αν έχουν καταρτισθεί από τις ελληνικές αρχές σχέδια αποκατάστασης των καμένων περιοχών της Ηλείας, της Αρκαδίας, της Εύβοιας και της Αττικής; Έχουν υποβληθεί τα σχέδια αυτά στην Επιτροπή; Υπάρχουν ειδικά σχέδια αποκατάστασης για ζώνες ειδικής προστασίας και τόπους κοινοτικής σημασίας για το περιβάλλον (όπως, π.χ., Λίμνη Καϊάφα, η περιοχή Χελμού-Βουραϊκού, Αχαΐας και άλλες περιοχές οι οποίες κάηκαν το 2007);
 3. Τι μέτρα έχει λάβει η Επιτροπή επί της υλοποίησης του ψηφίσματος P6_TA(2007)0362 του ΕΚ (4.9.2007) σχετικά με τις φυσικές καταστροφές, το οποίο μεταξύ άλλων είχε καλέσει την Επιτροπή να συνεργαστεί με τις εθνικές αρχές για την ανάπτυξη πολιτικών ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πυρκαγιών∙ καθώς και πολιτικών αναδάσωσης, μέσω της συγκέντρωσης και δημοσιοποίησης στοιχείων που αφορούν τους φυσικούς πόρους των κρατών μελών. Πώς κρίνεται η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για την παροχή των σχετικών στοιχείων για την ανάπτυξη των σχετικών πολιτικών;

απάντηση

27.08.09 Γραπτή ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο σχετικά με την πρόληψη των πυρκαγιών στα δάση του Ν. Αττικής

περισσότερα » « λιγότερα

Ακριβώς δύο χρόνια μετά τις τραγικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται με νέες καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν τα δάση της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής στερώντας έτσι το Νομό από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που της είχαν απομείνει.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της τον Μάρτιο του 2008 είχε προτεινει σειρά συγκεκριμένων μέτρων και μηχανισμών που θα βελτίωναν την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντίδραση της Ένωσης σε περιπτώσεις καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, και αναγνωρίζοντας τη δραστική μείωση των δασων στην Νότια Ευρώπη, ερωτάται η Επιτροπή:

 1. Σε ποιο βαθμό λειτούργησε ο ευρωπαϊκός προληπτικός μηχανισμός και κατά πόσο ενεργοποιήθηκαν οι υφιστάμενοι αποτρεπτικοί μηχανισμοί, τη φετεινή καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους (2009) έχουν αποτεφρωθεί στα κράτη μέλη της Κοινότητας 2.000.000 στρέμματα γης, περίπου 200 χιλιάδες περισσότερα από το 2008;
 2. Υπάρχει αποτίμηση των προβλεπόμενων δράσεων για τη δημιουργία- λειτουργία του ευρωπαϊκού δικτύου κατάρτισης για την αντιμετώπιση καταστροφών και για την έγκαιρη προειδοποίηση των φάσεων επέμβασης και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, μεταξύ άλλων μέσω της πρωτοβουλίας της GMES (Global Monitoring for the Environment and Security) και τη χρήση του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης «112»;
 3. Ποια είναι η πορεία υλοποίησης των έργων στην Ελλάδα για την περίοδο 2007-2013 από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος (ΕΠΠΕΡ 2007-2013) καθώς και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και την εισαγωγή δράσεων πρόληψης;
 4. Πώς κρίνει τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης του WWF Ελλάς (Ιούλιος, 2009), με την οποία καταγγέλλεται η μη ένταξη στο ελληνικό πλαίσιο δασοπροστασίας/δασοπυρόσβεσης των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) και των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας. Πώς κρίνει, επίσης, τις καταγγελίες της Ένωσης Αξιωματικών του Π.Σ. για ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή αλλά και στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης; Ποια είναι τα στοιχεία σχετικά με την απορροφητικότητα και χρήση των διαθέσιμων κοινοτικών μέσων στήριξης από την Ελλάδα, για την ανάληψη προληπτικών μέτρων την περίοδο 2008-2009;

απάντηση της Επιτροπής

απάντηση του Συμβουλίου


Ministry of Web