Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου η Χρυσούλα Παλιαδέλη συμμετείχε με εισήγησή της σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βασιλικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στις Βρυξέλλες από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Eunamus (European National Museums), με αντικείμενο την πορεία του προγράμματος και τα πρώτα αποτελέσματά του για τα εθνικά μουσεία των κρατών της Ευρώπης και το νέο ρόλο τους ως οχημάτων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

H κ. Παλιαδέλη χαιρέτησε την επιστημονική πρωτοβουλία και την υποστήριξη αυτής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επεσήμανε ότι η νέα τάση για τη δημιουργία μουσείων εθνικής ιστορίας σε κράτη μέλη της Ευρώπης εκφράζει ενδεχομένως την ανάγκη για εθνική αυτογνωσία και αυτοπροσδιορισμό, αλλά μοιάζει να βρίσκεται σε αντίθεση με τη λογική της ευρωπαϊκής συνοχής.

«Με ανησυχεί, ομολογουμένως, σε μία περίοδο που η ευρωπαϊκή ιδέα χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση, η νέα τάση για τη δημιουργία από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μουσείων Εθνικής Ιστορίας. Ακόμη κι αν προκύπτει από την ανάγκη για αυτογνωσία και αυτοπροσδιορισμό σε μια διαδικασία εθνογένεσης, μοιάζει να βρίσκεται σε αντίθεση με τη λογική της επιδιωκόμενης ευρωπαϊκής συνοχής. Θεωρώ σημαντικότερη τη διακρατική συνεργασία ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς, με εκθέσεις και ανταλλαγές, και εκτιμώ ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευκολύνει νομικά και οικονομικά τέτοιες δραστηριότητες. Η πρόσφατη Έκθεση στο Λούβρο για την Αρχαία Μακεδονία, μεσούσης της δραματικής οικονομικής κρίσης, και η θερμή ανταπόκριση του γαλλικού και του ευρύτερου κοινού κατέδειξαν την καταλυτική ανάγκη για τέτοιες δράσεις, ως αντίδοτο στην πληγωμένη από την κρίση εθνική παρουσία μας στον ευρωπαϊκό χώρο και ως απάντηση στη διαταραγμένη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής.

Για περισσότερα δείτε εδώ

Διαβάστε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του συνεδρίου

eunamus


Ministry of Web