Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Μάχη του Μαραθώνα ως σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η διεθνής αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτισε η αρχαία Ελλάδα στη ροή της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ιστορίας ήταν το θέμα της εκδήλωσης «2.500+1 χρόνια από τηΜάχη του Μαραθώνα», που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθηγήτριας Χρυσούλας Παλιαδέλη και του ελληνικής καταγωγής Γερμανού Φιλελεύθερου ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη το απόγευμα της Τετάρτης 23ης Μαρτίου 2011.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Hans-Gert Pöttering, o Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων του Μαραθώνα Guy Féaux de la Croix και η Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ «Ελλήνων Προμαχούντες Αθηναίοι – 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα», το οποίο και προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Doris Pack, καθώς και Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές, διπλωμάτες και ιστορικοί.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο κ. Χατζημαρκάκης δήλωσε: «Χωρίς τον Μαραθώνα δεν θα ήμαστε στην Ευρώπη αυτοί που είμαστε. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σε μια κρίσιμη για τις ελληνογερμανικές σχέσεις περίοδο, διακεκριμένοι Γερμανοί όπως o πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Hans-Gert Pöttering και ο διπλωμάτης Guy Féaux de la Croix τίμησαν με την παρουσία κι ενεργή συμμετοχή τους την εκδήλωσή μας».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παλιαδέλη τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι 2.501 χρόνια μετά τη μάχη οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, οι ευρωπαϊκές, όμως, αξίες που αναδύθηκαν μέσα από αυτήν πρέπει να παραμένουν ακέραιες».

Battle of Marathon

μάχη Μαραθώνα


Ministry of Web