Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκή Συνάντηση με θέμα: «Η Πολιτιστική Κληρονομιά και Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: συμπράξεις μεταξύ των δικτύων, συμπράξεις μεταξύ πόλεων της Ευρώπης» διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρπάθου – Κάσου (Επαρχείο), στο πλαίσιο της Τριμερούς Συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού του Λουξεμβούργου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνάντησης αναγνώσθηκε χαιρετισμός της ευρωβουλευτού Χρυσούλας Παλιαδέλη:

«Κυρίες και κύριοι, Λυπούμαι ότι προγραμματισμένες υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, αλλά και να συμμετάσχω στις εργασίες της Διεθνούς Συνόδου για τις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Διαδρομές σε συνέχεια του 2ου Φόρουμ των Δελφών που διοργανώθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Θεωρώ ότι, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, τόσο οι πρωτοβουλίες που υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία της προστασίας και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, και συνεπώς της προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού, όσο και οι δράσεις που στοχεύουν στην προσέγγιση των πολιτισμών και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου ως σημαντικού εργαλείου για την επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του Προγράμματος των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, χαίρομαι λοιπόν ότι στους Δελφούς στις 18 Απριλίου υπεγράφη η Τριμερής Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας μας, του Υπουργείου Πολιτισμού του Λουξεμβούργου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αποσκοπώντας στον σχεδιασμό, τη βελτίωση και την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό και με την παρούσα ευκαιρία, θα επιθυμούσα να σας γνωστοποιήσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ιδιότητά μου ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, κατάφερα να εγκριθεί τροπολογία για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος που προωθεί τον πολιτιστικό τουρισμό. Αν και πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας, που θα συνεχιστεί με ψηφοφορίες του προϋπολογισμού στην καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού και στη συνέχεια στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ελπίζω ότι η τροπολογία θα στηριχτεί και θα περάσει και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Η πρωτοβουλία, σημαντική αδιαμφισβήτητα και για την Ελλάδα, που υπερτερεί σε πολιτιστικό απόθεμα, αφορά τη δρομολόγηση το 2011 προπαρασκευαστικής δράσης που στόχο έχει να προλειάνει το έδαφος για μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες όσον αφορά την προώθηση νέων ευρωπαϊκών τουριστικών διαδρομών που βασίζονται στην ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά.

Νωρίτερα το καλοκαίρι, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ζήτησα από τα μέλη του Κοινοβουλίου δραστικές και τολμηρές παρεμβάσεις στην ουσία της πρότασης. Στόχος της δράσης είναι “η ενίσχυση της αίσθησης των Ευρωπαίων πολιτών ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει κοινών στοιχείων ιστορίας και κληρονομιάς”. Το Σήμα θα απονέμεται σε “χώρους” και ιδέες που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό και με την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιθυμία μου είναι να αποτελέσει το Σήμα μια δράση ισάξιας πολιτιστικής δυναμικής και κύρους με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ή με τον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Με δεδομένο ότι ο πολιτισμός μας εξακολουθεί να είναι ίσως το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ηπείρου μας, αν αξιοποιηθεί ως εργαλείο κοινωνικής σύγκλισης και πολιτιστικής διείσδυσης και όχι ως έκφραση μιας λογιστικής ισομοιρίας, θα πετύχει τους στόχους του.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνόδου!

Χρυσούλα Παλιαδέλη
Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Ευρωβουλευτής»

ευρωπαϊκή συνάντηση Κάρπαθος


Ministry of Web