Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Πέμπτη 19 Μαΐου στο Auditorium του Musée du Louvre πραγματοποιήθηκε διάλεξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη, καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. και διευθύντριας της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, για το ιστορικό των αρχαιολογικών ερευνών και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ανασκαφών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην παλαιά πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, τις Αιγές.

Οι αρχαιότητες στη Βεργίνα επισημάνθηκαν για πρώτη φορά από τον Γάλλο περιηγητή Léon Heuzey το 1855, ο οποίος επέστρεψε στον χώρο το 1861 μαζί με τον αρχιτέκτονα H. Daumet για έρευνες μικρής διάρκειας. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ρωμαίου, από το 1938 διεξάγει συστηματικές ανασκαφές στη Βεργίνα. Ο αρχαιολογικός χώρος έγινε παγκοσμίως γνωστός μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Μεγάλη Τούμπα υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου. Σήμερα οι έρευνες του Α.Π.Θ., που έχουν ταυτόχρονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, συνεχίζουν να αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερα δεδομένα για την παλαιά πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου.

Η διάλεξη της κ. Παλιαδέλη αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση της μεγάλης έκθεσης που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. τον προσεχή Οκτώβριο στο Λούβρο με θέμα την αρχαία Μακεδονία και το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανάμεσα στα εκθέματα σημαντική θέση κατέχουν (όπως και στην τρέχουσα έκθεση για τις Αιγές στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης) πρόσφατα ευρήματα από την πανεπιστημιακή ανασκαφή στη Βεργίνα, ως κατεξοχήν δείγματα υψηλής αισθητικής και ιστορικής σημασίας, που συνθέτουν μιαν αντιπροσωπευτική εικόνα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτός αναπτύχθηκε στην αρχαία Μακεδονία.

Louvre Auditorium 19.05.11 Παρίσι – Διάλεξη στο Μουσείο του Λούβρου για τη Βεργίνα (αρχαίες Αιγές) Την κ. Παλιαδέλη προλόγισε η κ. Sophie Descamps, Επιμελήτρια του Τμήματας Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του  Λούβρου 19.05.11 Παρίσι – Διάλεξη στο Μουσείο του Λούβρου για τη Βεργίνα (αρχαίες Αιγές) 19.05.11 Παρίσι – Διάλεξη στο Μουσείο του Λούβρου για τη Βεργίνα (αρχαίες Αιγές)

Louvre
Αιγαί


Ministry of Web