Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου του 2010 έλαβε χώρα φόρουμ με θέμα «Πολιτισμός και Τουρισμός Βόρειας Ελλάδας» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η ημερίδα αυτή ολοκληρώνει τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη βρίσκει την ταυτότητά της» του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «Μακεδονία».

Αφού ξεδίπλωσε πτυχές της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας στη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Παλιαδέλη ολοκλήρωσε την ομιλία της σχολιάζοντας τη σύνδεση του χθες με το σήμερα και το αύριο.

«Η τοπογραφία και τα μνημεία της αρχαίας Μακεδονίας έχουν εισβάλει πλέον στην διδακτέα ύλη των πανεπιστημιακών μαθημάτων και ένα πλήθος διδακτορικών διατριβών προέκυψαν από το νέο υλικό. Μια πλούσια συγκομιδή νέων δεδομένων, πολλά ανάμεσά τους αποτελέσματα σωστικών ανασκαφών στο πλαίσιο μεγάλων δημόσιων έργων, τροφοδότησαν την αρχαιολογική έρευνα με νέα μνημεία δημιούργησαν νέα ερευνητικά πεδία, στα οποία η διεπιστημονικότητα παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο και κατέδειξαν την ανάγκη για ανέγερση νέων μουσείων και προτάσεις για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

Αντιμέτωποι με έναν πολύτιμο αρχαιολογικό πλούτο και το ενδιαφέρον του κοινού, οι τοπικές κοινωνίες, με λιγοστές εξαιρέσεις, αντιμετώπισαν τα αρχαία τους χωρίς σχέδιο. Εξαρτημένες από το κράτος έδρασαν ατομικά προσπαθώντας να αποκομίσουν άμεσα αλλά δυστυχώς βραχυπρόθεσμα κέρδη από τη στροφή του τουριστικού ενδιαφέροντος. Χωρίς να υποστηρίξουν αυτό το πρόσκαιρο ενδιαφέρον με απαιτούμενες υποδομές και αξιόλογες υπηρεσίες που θα διεύρυναν τον στόχο και θα διατηρούσαν σταθερή ροή στην επισκεψιμότητα και επιμήκυνση της παραμονής των επισκεπτών.

Ελπίζω πως με τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν από τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα αντιμετωπιστούν τα μνημεία της αρχαίας (και όχι μόνον) Μακεδονίας συντονισμένα και στρατηγικά, προκειμένου να αποτελέσουν πόλο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης».

Για τη δημιοσιογραφική κάλυψη του φόρουμ δείτε εδώ

Δείτε εδώ την ομιλία της κ. Παλιαδέλη

Πολιτισμός και Τουρισμός Βόρεια Ελλάδα


Ministry of Web