Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 στην Αθήνα διοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του Προέδρου της Martin Schultz, ενημερωτική ημερίδα για τους νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχες και Δημάρχους της χώρας μας.

Στόχος της ημερίδας ήταν η υποστήριξη του έργου των νέων αιρετών αρχόντων, ιδίως σε σχέση με τη μεταρρύθμιση που επιφέρει το Πρόγραμμα Καλλικράτης, και η σφαιρική τους ενημέρωση σε ευρωπαϊκές πολιτικές και προγράμματα. Για τον λόγο αυτό ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης κλήθηκαν ως ομιλητές και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, την οποία χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ακολουθεί η ομιλία της κ. Παλιαδέλη:

«Να ευχαριστήσω για τα πολύ καλά και υπερβολικά της λόγια την κ. Ράπτη, να καλωσορίσω τον κ. Γερουλάνο, χαίρομαι που τον ξαναβλέπω, τον κ. Ντομένιτσι, που είναι μέλος της Ευρωβουλής, Δήμαρχος της Φλωρεντίας με μεγάλη εμπειρία σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, και δίπλα μου τον κ. Παπούλια, εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης για το NATURA 2000, της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το 2000.

Δεν ξέρω αν εκπροσωπώ τον πολιτισμό στην Ελλάδα, με τίποτα δε θα το δεχόμουν αυτό, αγαπητή μου Συλβάνα, όμως από την πρότερη εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί και ιδιαίτερα καλά χρηματοδοτούμενο εργαλείο στην Ευρώπη.

Συνειδητοποιώ ωστόσο ότι σε κάθε απόφαση που προκύπτει, σε κάθε πρόταση που κατατίθεται, παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο. Γιατί έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο για την αναζητούμενη ευρωπαϊκή συνοχή. Από την άποψη αυτή, παρ’ όλο που τα κονδύλια δεν αυξάνονται τρομακτικά, οι δυνατότητες που παρέχονται, όχι μόνο από το πρόγραμμα «Πολιτισμός 2007-2013» αλλά και από προγράμματα που δεν σχετίζονται άμεσα με τον πολιτισμό και τις δράσεις του, υπάρχει δυνατότητα και στις πόλεις και στις περιφέρειες της Ελλάδας, τις νεοσύστατες, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, το πλούσιο τοπίο χειμερινό και εαρινό και θερινό, ν’ αξιοποιηθεί.

Από την εμπειρία μου μέχρι τώρα έχω καταλάβει, ίσως εξαιτίας και της οργάνωσης της χώρας μας σε νομούς και δήμους και μικρότερους δήμους, ότι αυτό που έλειπε ήταν ο συντονισμός σε επίπεδο μικρότερων περιφερειών απ’ ό,τι σε επίπεδο επικράτειας.

Κι έβλεπε κανείς να σπαταλώνται χρήματα και από το Υπουργείο Πολιτισμού και από αλλού, προκειμένου να γίνουν δράσεις οι οποίες δεν είχαν κανένα σχεδιασμό στρατηγικό που θα επέτρεπε μία συνεχή ροή επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι όμως θα είχαν και καλές υπηρεσίες για την υποδοχή τους και προκλήσεις στην προσπάθεια για την παραμονή των επισκεπτών περισσότερο.

Μετέχω σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο επιστημονικά τον οποίο ερευνούν τα τελευταία χρόνια και διαπίστωνα ότι παρά τη θέση του σε μια εξαιρετικά σημαντική γεωγραφική περιοχή με πλούσιο ορεινό πλούτο στη μία μεριά και με εντυπωσιακό ποτάμι στην άλλη, που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καινούργιες ιδέες προκειμένου να προσελκύσουμε ή να διευρύνουμε την τουριστική προσέλευση, διαπίστωνα ότι επαφίονταν μόνο στην κρατική επιχορήγηση προκειμένου να προχωρήσουν οι ανασκαφές και να υποδεχθούν περισσότερους τουρίστες.

Το ζήτημα δεν είναι να βγάζουμε κι άλλα αρχαία από το υπέδαφός μας. Το ζήτημα είναι νομίζω ν’ αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες και στον περιβάλλοντα χώρο. Θεωρώ πολύ σημαντικό ο τουρίστας που έρχεται, κι όχι μόνο ο ξένος, κι ο Έλληνας τουρίστας, μπορεί ν’ απολαύσει ένα πακέτο στοιχείων γιατί τ’ αρχαία δεν είναι ξεκομμένα από τον περιβάλλοντα χώρο τους, κι έτσι να αυξήσει και τουριστικά, ν’ αναπτύξει και τουριστικά την περιοχή του.

Σε περιοχές όπου έγινε αυτό το πράγμα και δεν έγινε άναρχα, τ’ αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ θετικά. Το Υπουργείο Πολιτισμού, φαντάζομαι θα μας το επιβεβαιώσει ο Υπουργός σε λίγο, έχει προχωρήσει ήδη σε μια πρώτη δράση “νοικοκυρέματος”. Οι αρχαιολογικοί χώροι θα καθαρίζονται, θα έχουν ταμπέλες που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες με ευπρεπή και επαρκή τρόπο, επομένως σε μια πρώτη φάση αυτό το θεωρώ ήδη πάρα πολύ σημαντικό.

Το δεύτερο έχει σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα αφορά σε μια γενική διαπίστωση της Επιτροπής, η οποία κατατέθηκε προκειμένου να γίνει η εισήγησή της - μάλιστα σκιώδης εισηγητής είναι ο συνάδελφος κ. Σπύρος Δανέλλης - με αντικείμενο την Ευρώπη ως πρώτο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός, ο πολιτισμικός τουρισμός με όλες τις άλλες εκφάνσεις του, ο αγροτουρισμός, χειμερινός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, εξακολουθεί ν’ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό χαρτί στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης πέρα από τη βιομηχανική και ό,τι άλλο – κι εμείς ειδικά στην Ελλάδα έχουμε τεράστια υποχρέωση να συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους δράσεις, προκειμένου να κινήσουμε τη ναυαρχίδα, μία από τις δυο ναυαρχίδες, νομίζω πως είναι ο πολιτισμός μας και το παρελθόν το πολιτιστικό.

Υπάρχουν προγράμματα, τα γραφεία μας όλων είναι στη διάθεσή σας, σκεφτόμαστε οι Ευρωβουλευτές να βρούμε τρόπους να επικοινωνούμε στους Περιφερειάρχες και στους Δημάρχους πληροφορίες που τους αφορούν και είμαστε βεβαίως ανοιχτοί σε κάθε ερώτημα που έχει σχέση με τ’ αντικείμενα που υπηρετούμε.

Μέσα στο φάκελο που έχετε θα βρείτε λιγοστές ηλεκτρονικές θέσεις, sites, προκειμένου να ψάξετε για χρηματοδότηση, που αφορούν στον πολιτισμό και στον τουρισμό, αλλά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα, μπορείτε κάλλιστα να επικοινωνείτε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Νομίζω ότι ο κ. Γερουλάνος μπορεί να μας πει περισσότερα». Η ευρωπαϊκή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης Ημερίδα των Ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Η ευρωπαϊκή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης Ημερίδα των Ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Η ευρωπαϊκή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης Ημερίδα των Ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Η ευρωπαϊκή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ευρώπη και Αυτοδιοίκηση


Ministry of Web