Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου του 2010 το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα οργάνωσε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας εκδήλωση αφιερωμένη στο «Βραβείο Sakharov για την ελευθερία της σκέψης» (Sakharov prize for Freedom of Thought), που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε προσωπικότητες ή φορείς που αγωνίζονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών. Για το 2010 επελέγη ο Κουβανός αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Γκιγιέρμο Φαρίνιας (Guillermo Fariñas).

Η Χρυσούλα Παλιαδέλη χαιρέτισε την εκδήλωση, η οποία απευθυνόταν σε μαθητές και φοιτητές, και επικεντρώθηκε στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις τρίτες χώρες.

«Καλημέρα σας

Την επόμενη βδομάδα στην ολομέλεια της 15ης Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απονείμει το βραβείο Ζαχάρωφ στον Κουβανό αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Γκιγιέρμο Φαρίνιας. Η ολομέλεια του Δεκεμβρίου έχει επιλεγεί για την τελετή, καθώς συμπίπτει χρονικά με την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τον Ο.Η.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου του 1948. Φέτος είναι επίσης η 60ή επέτειος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θα ξέρετε ήδη ότι το με το βραβείο Ζαχάρωφ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά εξαίρετες δράσεις για την προάσπιση της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης και για την καταπολέμηση του φανατισμού. Εκφράζει με τον τρόπο αυτό την πεποίθησή του ότι μέρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν είναι μόνον το δικαίωμα της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, αλλά και η ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί βασικό προμαχώνα κατά της καταπίεσης και απαραίτητη συνιστώσα κάθε δημοκρατικής και ανοικτής κοινωνίας.

Για τον Αντρέι Ζαχάρωφ, τον άνθρωπο του οποίου το όνομα φέρει το βραβείο, και τους μέχρι τώρα βραβευθέντες μπορεί κανείς εύκολα να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου. Όλοι τους με θάρρος και εσωτερική δύναμη υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μάχονται για την παγκόσμια αναγνώρισή τους. Σχεδόν πάντα πλήρωσαν ακριβά τον αγώνα τους για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας - όχι σπάνια με διώξεις, απώλεια της προσωπικής ελευθερίας ή εξορία.

Εγώ ωστόσο σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω με την ιδιότητα μου, αυτή της ευρωβουλευτή, και να επικεντρωθώ στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Κάθε χρόνο υποβάλλεται μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις τρίτες χώρες και μια άλλη για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ίδια την Ευρωπαϊκή ένωση.

Η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι κράτος μέλος που ευθύνεται για σοβαρή και συνεχιζόμενη παραβίαση των βασικών αρχών μπορεί να στερηθεί των δικαιωμάτων του και ότι απαράβατος όρος για την ένταξη νέων κρατών στην Ε.Ε. είναι ο σεβασμός αυτών των αρχών. η κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων εντός της Ε.Ε. εξετάζεται από την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Σε περίπτωση που οι πολίτες της Ε.Ε. θεωρούν ότι θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, μπορούν να απευθύνονται στον ευρωπαίο διαμεσολαβητή και στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας τυχαίνει να είμαι αντιπρόεδρος. Και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι στην Επιτροπή αυτή φτάνει πληθώρα καταγγελιών.

Όσον αφορά τις τρίτες χώρες, η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους στόχους της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων χειρίζεται άμεσα το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός της Ένωσης.

Έτσι, με βάση τις νομοθετικές του αρμοδιότητες το Κοινοβούλιο μπορεί να αρνηθεί τη συναίνεσή του όσον αφορά τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, σε περίπτωση που υφίστανται βαρείας μορφής παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών. Και μάλιστα έχουμε λάβει σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την αποτροπή των βασανιστηρίων, την προστασία των μειονοτήτων, την αποτροπή των συγκρούσεων, την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, την προστασία των ακτιβιστών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των ιθαγενών και των ανθρώπων με αναπηρίες. έχουμε υποστηρίξει ενεργά την εκστρατεία για την υπογραφή συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης θανατικών ποινών, την ίδρυση Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, τη δημιουργία Ευρωπαϊκού παρατηρητήριου κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την εκστρατεία για την καταπολέμηση της βίας εις βάρος γυναικών.

Κάθε μήνα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Ολομέλειας του Στρασβούργου διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Το ημικύκλιο αποτελεί διεθνές φόρουμ, όπου μπορούν να εκφρασθούν απόψεις και να υπογραμμισθούν στους βουλευτές και τους πολίτες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται σε ορισμένες χώρες.

Είναι μεγάλη ενθάρρυνση για εμάς οι εκκλήσεις των πολιτών εντός και εκτός της Ε.Ε. και η δράση μη κυβερνητικών οργανώσεων. οι αντιδράσεις των εμπλεκομένων κυβερνήσεων μαρτυρούν ότι δεν παραμένουν απαθείς στην κριτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για όλα αυτά είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ενημέρωση και η συμμετοχή όλων μας και κυρίως των νέων παιδιών, η δική σας συμμετοχή.

Και κλείνω διαβάζοντάς σας το 1ο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε.: "Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης"

Ευχαριστώ»

Sakharov 2010

Sakharov 2010


Ministry of Web