Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Τα Δικαιώματα των Γυναικών και η Προστασία τους» στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τέθηκε υπό την αιγίδα της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό οι καθηγήτριες Αθ. Τσατσάκου, Αντιπρύτανης Α.Π.Θ., Ιω. Καρύμπαλη - Τσίπτσιου, Κοσμήτωρ της Σχολής ΝΟΠΕ Α.Π.Θ., Αικ. Δούκα, τέως Αντιπρύτανης Α.Π.Θ., και οι κυρίες Χρύσα Αράπογλου, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΠΑ.ΣΟ.Κ., και Συλβάνα Ράπτη, Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στον δικό της χαιρετισμό η κ. Παλιαδέλη εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν στην οργάνωση της ημερίδας και ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την πρωτοβουλία της να εκδοθεί στην αγγλική γλώσσα ένας τόμος με τη βασική ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία για τα δικαιώματα των γυναικών, με την επιμέλεια των κυριών Π. Νάσκου - Περράκη, Καθηγήτριας Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και Δ. Χίου - Μανιατοπούλου, Καθηγήτριας Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, με αποδέκτες τους 736 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με στόχο τη χρηστικότητά του σε αποφάσεις που έχουν επηρεάσει τη θέση των γυναικών στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο κ. Ιω. Κουκιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην κεντρική του ομιλία έκανε λόγο για τις νεότερες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις γενικότερα και αναφέρθηκε στην πρόσφατη νομολογία των Δικαστηρίων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τις εργαζόμενες γυναίκες.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών κάλυψαν μια ευρεία κλίμακα θεμάτων σχετικά με το νομικό και κοινωνικό καθεστώς της προστασίας των γυναικών και της ισότητας των φύλων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Αναδείχθηκαν τα ποικίλα προβλήματα και οι συνιστώσες που σχετίζονται με τα θέματα αυτά και παρουσιάστηκαν οι πρόοδοι και οι νεότερες εξελίξεις στο πλαίσιο του Δικαίου. Συγκεκριμένα, με εισηγήσεις συμμετείχαν οι κυρίες Π.Νάσκου - Περράκη (Καθηγήτρια Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Δ. Χίου - Μανιατοπούλου (Καθηγήτρια Τμ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Ιφ. Καμτσίδου (Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Α.Π.Θ.), Α. Κοτζάμπαση (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Α.Π.Θ.) και Ζ. Παπασιώπη - Πασιά (Καθηγήτρια Νομικής Α.Π.Θ.). Τις εργασίες της ημερίδας και τη συζήτηση με το κοινό συντόνισαν οι καθηγήτριες της Νομικής του Α.Π.Θ., κυρίες Θ. Παπαζήση και Ε. Κουνουγέρη - Μανωλεδάκη.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, που προέρχονταν από όλες τις ηλικιακές, κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις, ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και διατύπωσαν τους προβληματισμούς και τις απορίες τους, έχοντας την ευκαιρία να ακούσουν τις απαντήσεις και τις προσεγγίσεις των ειδικότερων, νομικών και ακαδημαϊκών, αλλά και των βουλευτών του ευρωπαϊκού και του εθνικού κοινοβουλίου.

Το σημαντικότερο ίσως συμπέρασμα που προέκυψε από τις εργασίες της ημερίδας, κατά γενική παραδοχή, είναι ότι όσον αφορά σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων δεν απαιτείται πλέον στον σημερινό κόσμο τόσο η συμβολή του νομοθέτη, όσο ο σεβασμός προς τους υπάρχοντες νόμους και κυρίως η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων μας. «Όταν μιλάμε για το γυναικείο ζήτημα, δεν μιλάμε για φεμινισμό αλλά για ανθρωπισμό. Με δεδομένο το νομικό πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών απαιτείται και η ευασθητοποίση όλης της κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παλιαδέλη.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες.

Δικαιώματα των Γυναικών


Ministry of Web