Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011 η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB) και ο Ελληνικός Κύκλος Σύγχρονων Μελετών συμμετείχαν στον εορτασμό του «Έτους Ελύτη 2011» με τη διοργάνωση διήμερων εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) και της ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθηγήτριας Χρυσούλας Παλιαδέλη.

Την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου «La poésie polyvalente de Odysséas Elytis» χαιρέτισε ο Πρύτανης του ULB Didier Viviers. O καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης με εισήγησή του αναφέρθηκε διεξοδικά στη γλώσσα του Ελύτη και ακολούθησε μουσικο-ποιητική εκδήλωση με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό και τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά. Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου και ερευνητές, Έλληνες και ξένοι, μίλησαν για τον μεγάλο ποιητή και ανέλυσαν πτυχές του έργου του.

Σχολιάζοντας τις απόψεις του Ελύτη όσον αφορά τη σχέση του ελληνικού πολιτισμού με τον ευρωπαϊκό η Χρυσούλα Παλιαδέλη τόνισε: «Η κατά Ελύτη ελληνικότητα μιας αυλής κυκλαδίτικου σπιτιού ή ενός μοναστηριού αποτελεί μία ιδεατή εικόνα του παρελθόντος της χώρας μας. Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα έχει ανάγκη να επανακτήσει τη σχέση της με την αρμονία, την πνευματικότητα και την αισθητική και να απομακρυνθεί από τον υλισμό στον οποίο έχει εμπλακεί».

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου συμμετέχοντες στο συνέδριο επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως επισκέπτες της κ. Παλιαδέλη και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του από τους ευρωβουλευτές κ. Σ. Ράπτη και κ. Ι. Τσουκαλά.

Δείτε εδώ τις σχετικές φωτογραφίες.

Οδυσσέας Ελύτης


Ministry of Web