Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την Παρασκευή 6 Μαΐου του 2011 διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού Χρυσούλας Παλιαδέλη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου), η οποία μαζί με αντίστοιχη εκδήλωση που διεξήχθη την ίδια ημέρα στην Αθήνα εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ της Θεσσαλονίκης προβλήθηκε η γερμανική ταινία «Die Fremde / Η Ξένη» της Feo Aladag, η οποία βραβεύθηκε με το Βραβείο LUX για το 2010, βραβείο ευρωπαϊκού κινηματογράφου που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η βραβευμένη ταινία υποτιτλίστηκε για πρώτη φορά στις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλήθηκε εντός του Μαΐου στα 27 κράτη μέλη. Υπέρμαχος της δράσης αυτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Παλιαδέλη είχε διοργανώσει ήδη την περυσινή χρονιά ανάλογου περιεχομένου εκδήλωση, κατά την οποία προβλήθηκε η ταινία «Welcome» του Philippe Lioret (Βραβείο LUX 2009).

Η ταινία «Die Fremde» περιγράφει την καθημερινή μάχη μιας νεαρής γυναίκας τουρκικής καταγωγής, που φεύγει μαζί με τον πεντάχρονο γιο της από την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να ζήσει στο Βερολίνο με τους γονείς της. Η ζωή της εκεί αποτελεί έναν αγώνα για ανεξαρτησία ενάντια στον συντηρητισμό και την καταπίεση των γονιών της. Ο αγώνας αυτός όμως θα ενεργοποιήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί στην αποξένωση και σε απειλητικά για τη ζωή της αποτελέσματα … Πρόκειται για μία ταινία για τη βία εναντίον των γυναικών και τα «εγκλήματα τιμής», αλλά και για τη σύγκρουση μεταξύ της προσωπικής ύπαρξης και εξέλιξης και της πολιτισμικής ανάπτυξης και σύμβασης.

Η κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη προλογίζοντας την ταινία αναφέρθηκε στον θεσμό και τη σημασία του Βραβείου LUX, που στηρίζοντας τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο αναδεικνύει ταυτόχρονα ζητήματα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες της Ε.Ε. Ο κ. Νότης Φόρσος, υπεύθυνος του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ, αναφέρθηκε τόσο στην υπόθεση της ταινίας όσο και στη σημαντικότητα της προβολής ταινιών που αφορούν σε πραγματικά και «ευαίσθητα» κοινωνικά ζητήματα.

06.05.11 Προβολή της ταινίας «Die Fremde», LUX Prize 2010

06.05.11 Προβολή της ταινίας «Die Fremde», LUX Prize 2010 06.05.11 Προβολή της ταινίας «Die Fremde», LUX Prize 2010 06.05.11 Προβολή της ταινίας «Die Fremde», LUX Prize 2010 06.05.11 Προβολή της ταινίας «Die Fremde», LUX Prize 2010 06.05.11 Προβολή της ταινίας «Die Fremde», LUX Prize 2010 06.05.11 Προβολή της ταινίας «Die Fremde», LUX Prize 2010 06.05.11 Προβολή της ταινίας «Die Fremde», LUX Prize 2010 06.05.11 Προβολή της ταινίας «Die Fremde», LUX Prize 2010

“Die Fremde”
LUX Prize 2010


Ministry of Web