Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ημερίδα με θέμα «Γυναίκες άλλοτε και τώρα. Ποικίλες προσεγγίσεις στη ζωή του δεύτερου φύλου» με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Στην ημερίδα εισηγήτρια ήταν και η κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, με την ακαδημαϊκή της ιδιότητα. Με την ανακοίνωσή της για τις «Γυναίκες στην αρχαία Μακεδονία» αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη εικόνα των γυναικών του μακεδονικού βασιλείου, μέσα από τα λιγοστά ιστορικά και τα πολυπληθέστερα αρχαιολογικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου “The Protection of Women’s Rights in the European Union από την καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Π. Νάσκου – Περράκη, που επιμελήθηκε την έκδοσή του σε συνεργασία με την καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Θ. Χίου - Μανιατοπούλου, αλλά και από την Ευρωβουλευτή Χρυσούλα Παλιαδέλη, που φρόντισε, με την ιδιότητα του αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, για την εκτύπωσή του. Η έκδοση του βιβλίου στην αγγλική συνιστά το επιστέγασμα της ημερίδας με θέμα «Τα Δικαιώματα των Γυναικών και η Προστασία τους» που είχε διοργανωθεί στις 10.12.09 από την κ. Παλιαδέλη υπό την αιγίδα της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κ. Παλιαδέλη, που προλογίζει το βιβλίο, δήλωσε ευτυχής ότι η κυκλοφορία ενός τόσου σημαντικού για τα δικαιώματα των γυναικών βιβλίου συνέπεσε με τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας. Εξήγησε στους παρευρισκομένους για τους λόγους που την οδήγησαν να αναλάβει την έκδοση του βιβλίου στην αγγλική γλώσσα και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του ως ένα χρήσιμου σημείου αναφοράς, το οποίο ακριβώς επειδή συγκεντρώνει την ευρωπαϊκή νομολογία σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, που ενδεχομένως θα ευαισθητοποιήσει τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς που επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους τις γυναίκες και τις τύχες τους.

Γυναίκες


Ministry of Web