Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια των πανεπιστημιακών της σπουδών υπήρξε μαθήτρια των καθηγητών Γεωργίου Μπακαλάκη και Μανόλη Ανδρόνικου, ενώ μετά την αποφοίτησή της από τη Φιλοσοφική Σχολή υπηρέτησε ως βοηθός του καθηγητή Γιώργου Δεσπίνη αρχικά (1972-1975) και του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου στη συνέχεια (1975-1984).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της μετείχε στις πανεπιστημιακές ανασκαφές του Δίου και της Βεργίνας, ενώ με την αποφοίτησή της εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης.

Το 1975 εντάχτηκε στην ομάδα της συστηματικής ανασκαφής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Βεργίνα. Στο πλαίσιο αυτής της μακρόχρονης αρχαιολογικής δραστηριότητας μετείχε στην ανασκαφή της Μεγάλης Τούμπας και στην αποκάλυψη των βασιλικών τάφων της (1976-1980), ενώ από το 1982 έχει την επιστημονική ευθύνη για την έρευνα του Ιερού της Εύκλειας στη Βεργίνα, που ταυτίζεται με τμήμα της αγοράς των Αιγών, της παλαιάς πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου.

Το 1984 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και την ίδια χρονιά εκλέχτηκε λέκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Διδάσκει αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, αρχαία ελληνική πλαστική, αρχαία ελληνική ζωγραφική και αρχαία ελληνική επιγραφική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Από το 2001 διευθύνει την πανεπιστημιακή ανασκαφή του Α.Π.Θ. στη Βεργίνα.

Στη διάρκεια της μακράς θητείας της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο επόπτευσε διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., αλλά και του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού προγράμματος Μουσειολογίας του Α.Π.Θ., στη συντονιστική επιτροπή του οποίου μετέχει.

Έχει συγγράψει μονογραφίες και αρχαιολογικούς οδηγούς για την αρχαία Μακεδονία και τη Βεργίνα. Έχει μετάσχει σε ελληνικά και διεθνή αρχαιολογικά και αρχαιομετρικά συνέδρια, ενώ άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους. Είναι επιστημονικώς υπεύθυνη σε ερευνητικά προγράμματα με το Τμήμα Αρχαιομετρίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος και τους Τομείς Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας και Φωτογραμμετρίας του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ.

Έχει σχεδιάσει και είναι επικεφαλής ομάδων διεπιστημονικής έρευνας ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και έχει την ευθύνη για τη δημοσίευση επιστημονικών καταλόγων τους.

Έχει προσκληθεί για διαλέξεις και σεμινάρια στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Bochum, της Νυρεμβέργης, του Μονάχου, της Γενεύης, του Salerno, του Τορόντο, και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στη Νέα Υόρκη και τη Μελβούρνη.

Έχει λάβει μέρος σε ελληνικές αποστολές στην Αίγυπτο, τον Καναδά, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια άλλων ειδικοτήτων.

Στο πλαίσιο των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη ’97, στον Οργανισμό της οποίας μετείχε ως σύμβουλος της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, οργάνωσε ομάδα σχεδιασμού και εφάρμοσε πιλοτικά εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα την Αρχαιολογία στην Εκπαίδευση, και στόχο την απομυθοποιημένη προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήμης και την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας. Υποστήριξε και προγράμματα επιμόρφωσης λειτουργών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είχε την επιστημονική εποπτεία για σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3 με θέμα την αρχαία Μακεδονία και την ιστορία της. Δημοσιεύματά της για το ευρύ κοινό έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στον ημερήσιο τύπο.

Είναι αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και τακτική εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Έχει διατελέσει:

  • Σύμβουλος της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη ’97, με αντικείμενο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το σύγχρονο θέατρο
  • Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
  • Μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.)
  • Μέλος της Επταμελούς Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού του Α.Π.Θ.
  • Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Α.Π.Θ.
  • Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Πέλλας

Σύζυγος του Γιώργου Παλιαδέλη και μητέρα της Κλεοπάτρας και του Ορέστη.


Ministry of Web