Χρυσούλα
Σαατσόγλου-Παλιαδέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Α.Π.Θ. pasok.gr Home of S & D Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

24-25.12.11 Ειδικό αφιέρωμα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Χριστίνας Κοψίνη, περιοδικό «Κ» της Καθημερινής, τεύχος 447, σ.65 «Εξετάζοντας» τους ευρωβουλευτές μας

περισσότερα » « λιγότερα
  1. Πώς μπορεί να συνεισφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αντιμετώπιση της κρίσης;

Το Ε.Κ. μπορεί να συμβάλει αξιοποιώντας τη δύναμη που του παρέχει η Συνθήκη της Λισαβώνας. Επίσης, ενισχύοντας τους δεσμούς ανάμεσα στους ευρωβουλευτές των χωρών που υφίστανται εντονότερα το αποτέλεσμα της κρίσης. Εμμένοντας στην επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία των ευρωομολόγων και τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Αντιδρώντας στις αυξανόμενες τάσεις ευρωσκεπτικισμού. Μεταφέροντας στους λαούς την αναγκαιότητα για τη διατήρηση της Ε.Ε. ως μόνου θεσμού για την προάσπιση της ειρήνης, σε μια περιοχή που περιβάλλεται από εστίες αναφλέξεων, και ως μόνου χώρου για κοινωνικές αλλαγές, που θα ανατρέψουν τον μονόδρομο στον οποίο μας οδήγησαν τα τελευταία χρόνια οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η αποδυνάμωση της πολιτικής έναντι των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.

  1. Τι προτείνετε για την υπεράσπιση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος;

Θα πρότεινα πρωτίστως την άμεση και συνεχή ανάγκη για την ενημέρωση των πολιτών ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της δικαίως κλονισμένης εμπιστοσύνης τους προς τα ευρωπαϊκά όργανα. Θα ήμουν ευτυχής αν προς την ίδια κατεύθυνση ενεργούσαν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην αμφισημία των οποίων οφείλεται, κατά την εκτίμησή μου, μεγάλο μέρος της δραματικής κοινωνικής διάστασης που πήρε η τρέχουσα οικονομική κρίση.

  1. Ποια ήταν η σημαντικότερη πρωτοβουλία που έχετε λάβει τα δύο πρώτα έτη της θητείας σας;

Η θεσμοθέτηση, με την εισήγησή μου, του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εγκρίθηκε με τη διαδικασία της Συναπόφασης. Με την ισότιμη δηλαδή συμμετοχή της Κομισιόν, του Ε.Κ. και του Συμβουλίου στη διαμόρφωση του τελικού νομοθετικού κειμένου. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που η οικονομία οδηγεί στην ακύρωση των αξιών και των οραμάτων πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η δημιουργία της Ε.Ε., ίσως ιδέες και δράσεις που υποστηρίζουν την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι πολυτέλεια.

02.10.11 Συνέντευξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη στον Ν. Ανδρίτσο και στη Δ. Ματζιαράκη για την εκπομπή EURANET, H Ευρώπη στον ΣΚΑΪ 100.

περισσότερα » « λιγότερα

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

23.09.11 Άρθρο της Χρυσούλας Παλιαδέλη για το νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, «Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται … μέχρις ότου αλλάξουν», στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

περισσότερα » « λιγότερα

Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται… μέχρις ότου αλλάξουν

Χρυσούλα Παλιαδέλη, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ., Ευρωβουλευτής

Στην παράγραφο 20 του άρθρου 80 του Ν. 4009/2011, για τη «Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των Σπουδών και Διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» προβλέπεται ότι «τέσσερα χρόνια μετά τη δημοσίευσή του, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανατίθεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) η συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων με διεθνή σύνθεση για την αξιολόγηση των αλλαγών του νόμου και τη σύσταση προτάσεων για τυχόν αναθεώρηση διατάξεων. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συντάσσει έκθεση μέσα σε έξι μήνες από τη συγκρότησή της και την υποβάλλει στον Υπουργό. Για την υποστήριξη της ομάδας η ΑΔΙΠ συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία από την πορεία εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου».

Η πρόβλεψη αυτή για την αναθεώρηση διατάξεων του νόμου, δεν έχει, μέχρις στιγμής, απασχολήσει εκείνα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που μετέχουν στην επώνυμη και ενυπόγραφη εκστρατεία για τη μη εφαρμογή του, ούτε έχει αξιοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με τη δέουσα προσοχή, προκειμένου να πείσει για τις αγαθές προθέσεις της. Η δυνατότητα αναθεώρησης του νέου νόμου, μετά από τέσσερα χρόνια αποτελεί, ωστόσο, ένα ισχυρότατο εργαλείο στα χέρια όσων νοιάζονται για την ανώτατη εκπαίδευση.

Πολύ ισχυρότερο, νομίζω, από την αδιέξοδη (προς στιγμήν) συζήτηση περί τη συνταγματικότητα ή μη του πρόσφατου νόμου (που μπορεί να διερευνάται στις δικαστικές αίθουσες παράλληλα με την εφαρμογή του) και πολύ αποδοτικότερο, οπωσδήποτε, από τις βίαιες εκδοχές ανατροπής του, που δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά ούτε το σύνολο των διδασκόντων ούτε τη σιωπηλή πλειοψηφία των διδασκομένων, όπως πρόσφατα έχει καταγραφεί.

Οι δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Α.Ε.Ι. ομολογουμένως ακολουθούν διεθνή πρότυπα που είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε μαρασμό «μη παραγωγικών» επιστημονικών πεδίων (αν κρίνουμε από το πρόσφατο κακό παράδειγμα της κατάργησης του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με απόφαση του Πρύτανή του, αλλά και τη γενικότερη υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών σε διεθνές επίπεδο).

Είναι, ωστόσο, στη δικαιοδοσία και τις υποχρεώσεις της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, στο πλαίσιο του νέου νόμου, να πείσει ότι τα ερευνητικά επιτεύγματα στους τομείς των λεγόμενων θεωρητικών σπουδών, ανάμεσα στους οποίους οι πανεπιστημιακές αρχαιολογικές ανασκαφές, για παράδειγμα, μπορεί να αποδειχτούν πολλαπλώς ανταποδοτικά, σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επειδή βεβαιωμένα προσελκύουν το διεθνές επιστημονικό, και όχι μόνον ενδιαφέρον.

Σε ένα γενικότερο επίπεδο, η επιτυχημένη εφαρμογή των προβλεπόμενων στον νέο νόμο δομικών αλλαγών στη διοίκηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εξαρτάται, εν πολλοίς, από εκείνους που θα κληθούν να τις υλοποιήσουν. Αν τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου επιλεγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως εκείνα που περιγράφονται στο νόμο (κι εδώ δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αποκλείονται από αυτά οι διατελέσαντες καθηγητές και η πολύτιμη εμπειρία τους), αν ο Πρύτανης και οι Κοσμήτορες των Σχολών αναδειχθούν με βάση τις εγνωσμένες τους διοικητικές ικανότητες, το επιστημονικό κύρος τους και το εκπαιδευτικό τους ήθος, τότε η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας στη νέα Σύγκλητο μπορεί να λειτουργήσει θετικά.

Σε ένα ειδικότερο επίπεδο, η ευθύνη για τη σύνταξη των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών των Ιδρυμάτων, των Σχολών και των νέων Προγραμμάτων Σπουδών μέσα από τους οποίους θα διαμορφωθεί η φυσιογνωμία τους και η οργάνωση του διδακτικού και ερευνητικού τους περιεχομένου, αποτελεί μέγιστη πρόκληση για τις ακαδημαϊκές κοινότητες των ελληνικών Α.Ε.Ι. Στη μεταβατική περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι την εγκατάσταση των νέων θεσμικών οργάνων, στη διάρκεια, δηλαδή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, οι ειδικές επιτροπές θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για την επιδιωκόμενη αναβάθμιση, με γνώμονα τις ανάγκες της επιστήμης και της κοινωνίας και την υποχρέωση για πτυχία με αντίκρισμα στην έρευνα και την εργασία και με στόχο την αξιοποίηση και την προβολή των τοπικών ή περιφερειακών χαρακτηριστικών της έδρας τους.

Θεωρώ την ανάληψη αυτής της ευθύνης για την ανασυγκρότηση της ανώτατης εκπαίδευσης από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους πολύ εποικοδομητικότερη από τα διλήμματα που διατυπώνονται από τις ηγεσίες τους και αφορούν στον τρόπο μετάβασης από το παλιό στο νέο. Θα ένιωθα, μάλιστα, περισσότερο ασφαλής για το μέλλον αυτής της χώρας, αν η ακαδημαϊκή κοινότητα, παρά τις αντιρρήσεις της για επιμέρους (ουσιαστικά και μη) ζητήματα που εγείρει ο νέος νόμος, τολμούσε να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να κάνει την κριτική του παρελθόντος, να αποδείξει στην πράξη ότι ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση των σπουδών και των υποδομών που τις (ή θα έπρεπε να τις ) υποστηρίζουν και να αναδείξει, εντέλει, τις κρυμμένες δυνατότητες και τα άγνωστα στους πολλούς επιτεύγματά της, αποκαθιστώντας, έτσι την άδικα απαξιωμένη συμβολή της στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στην κρίσιμη αυτή (και δοκιμαστική) περίοδο των πρώτων τεσσάρων ετών, μέχρι την πρώτη αξιολόγηση του νέου νόμου, οι δύο πυλώνες της ανώτατης εκπαίδευσης, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, θα πρέπει να συναντηθούν. Όχι για να ανατρέψουν ένα νόμο που τουλάχιστον προσπαθεί να ακυρώσει παρωχημένες αντιλήψεις, να αποδυναμώσει κατεστημένους μηχανισμούς και να αναθεωρήσει αδιέξοδους στόχους, αλλά με στόχο να τον αξιοποιήσουν ως σημείο αναφοράς και ως πρόκληση για μια νέα προσέγγιση σε ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση και το ρόλο της. Ακόμη κι πρόκειται να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μετά την πρώτη εφαρμογή του ο νέος νόμος για τη Δομή, τη λειτουργία, τη Διασφάλιση της Ποιότητας των Σπουδών και τη Διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα πρέπει σύντομα να τροποποιηθεί ή (ίσως και να αντικατασταθεί) από έναν ακόμη καλύτερο, η προσπάθεια είμαι σίγουρη ότι θα πιάσει τόπο.

Αν αποδεχτούμε ως σημείο εκκίνησης τη γενική διαπίστωση ότι ο Ν. 1268/82 κακοφόρμισε στα τριάντα χρόνια της εφαρμογής του, και ότι εδώ και καιρό η ακαδημαϊκή κοινότητα όφειλε να έχει πιέσει για την αναθεώρησή του, έχουμε υποχρέωση, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, ως οι κατεξοχήν αρμόδιοι, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει ο νέος νόμος, να τον εφαρμόσουμε και -με αφορμή τις αλλαγές που προτείνει- να συνεχίσουμε εποικοδομητικά τη μεγάλη συζήτηση, κρατώντας ζωντανό ένα δημιουργικό διάλογο που αφορά το παρόν και το μέλλον μας.

Ιούλιος 2011 «Η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή ενός αγώνα για το μέλλον» της Χρυσούλας Παλιαδέλη, Βουλή & Ευρωβουλή, τεύχος 107, σσ.56-57.

περισσότερα » « λιγότερα

Είναι αλήθεια, ότι στις Βρυξέλλες δεν έγινε από την αρχή κατανοητό ότι η ελληνική οικονομική κρίση είναι ζήτημα ευρωπαϊκό. Ένα σήμα κινδύνου, δηλαδή, που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί συλλογικά, όχι μόνον για να εκφράσει την εταιρική αλληλεγγύη και συνοχή, αλλά κυρίως για να μελετήσει συμπεριφορές της διεθνούς αγοράς που αφορούσαν στο σύνολο, όπως αποδείχτηκε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά ταύτα, όλο και λιγότερο ακούγονται στο ευρωκοινοβούλιο φωνές που καταδικάζουν την Ελλάδα. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελληνικού λαού να αντεπεξέλθει στην κρίση και επισημαίνουν -έστω και καθυστερημένα- την ανάγκη της συλλογικής δράσης, με τη θέσπιση του ευρωομολόγου και τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως εργαλείων για την αναχαίτιση της επιθετικότητας των οίκων αξιολόγησης και όσων επωφελούνται από τις “εκτιμήσεις” τους. Από την άποψη αυτή, όσο κι αν φαίνεται παράλογο και αντιφατικό, η ελληνική κρίση έδωσε το έναυσμα στην Ευρώπη για αναθεωρήσεις της λειτουργίας του ευρωπαϊκού μοντέλου και της ανάγκης για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνοχής.

Ι. Στην Επιτροπή Αναφορών

Η έμπρακτη συμβολή των ενεργών πολιτών στα κοινά που είναι το αιτούμενο για κάθε δημοκρατική κοινωνία, αναδεικνύεται εύστοχα στο πλαίσιο δράσεων και εργασιών της Επιτροπής Αναφορών του Ε.Κ. Πρόκειται για μία διερευνητική επιτροπή που εξετάζει τις καταγγελίες πολιτών της Ε.Ε. για ενδεχόμενη παραβίαση ατομικών ή συλλογικών δικαιωμάτων, αλλά και μη σωστής εφαρμογής των ευρωπαϊκών νόμων. Ανάμεσά τους, πολύ συχνά παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Κατά την ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή είχα την ευκαιρία να καταθέσω δημόσια τη βαθιά μου εκτίμηση στο έργο του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου, ενώ με την ειδική έκθεση κατά το προηγούμενο έτος, που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Αναφορών, επεσήμανα την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεργάζεται μαζί του με ειλικρίνεια και καλή πίστη.

ΙΙ. Στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας

  1. Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση “Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, η εισήγησή μου επέφερε στο αρχικό κείμενο μια σειρά από βελτιώσεις που εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον περασμένο Δεκέμβριο. Η εφαρμογή του νέου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού που θα προβάλλει την πολιτιστική πολυμορφία αλλά και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από μνημεία και ιδέες που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ιστορία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ενθαρρύνει τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και τη δικτύωσή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό και θα υποστηρίξει το μεγάλο αιτούμενο για την εδραίωση της αλληλεγγύης και της συνοχής των ευρωπαίων πολιτών, σε μια περίοδο που η εμπιστοσύνη τους στα ευρωπαϊκά όργανα, έχει πληγεί, λόγω της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

  1. Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται η δημιουργία ενός μουσείου για την ευρωπαϊκή ιστορία στις Βρυξέλλες (“House of European History”), στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου μετέχω ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας. Είναι ευτυχές ότι η αποδοχή της πρότασής μου για την προβολή των ευρωπαϊκών ιδεών και επιτευγμάτων, ως κεντρικής μουσειολογικής ιδέας και όχι της γραμμικής αφήγησης εθνικών ιστοριών της δυτικής κυρίως Ευρώπης που είχε παλαιότερα δημιουργήσει αφορμή για προστριβές, επιτρέπει την προσέγγιση της ευρωπαϊκής ιστορίας με ένα συνεκτικό τρόπο που αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα ως στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τις αντιθέσεις του ως συστατικά του κοινού ιστορικού μας χρόνου.

  1. Οι αρχαιότητες και ο πολιτιστικός τουρισμός

Με ερωτήσεις και τροπολογίες σε εκθέσεις για τον πολιτισμό και τον τουρισμό στην Ευρώπη, υποστήριξα την ιδέα του πολιτιστικού τουρισμού ως σημαντικού μοχλού ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, την ανάγκη για συντονισμένες δράσεις μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα αυτό, τη σημασία του πολιτισμού ως εργαλείου για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, και τη μέγιστη ανάγκη για την αύξηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των κονδυλίων για τον πολιτισμό. Για τα θέματα αυτά εισηγήθηκα στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το “The role of European Heritage and cultural itineraries in the renewed European tourism policy”, καθώς και σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια για την πολιτιστική κληρονομιά και τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης στους Δελφούς, στην Κάρπαθο και στη Θεσσαλονίκη. Με ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου κατέθεσα την ανησυχία μου για καταστροφές αρχαιοτήτων στην Τουρκία και την Αίγυπτο και ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ε.Κ. ηγήθηκα ομάδας ευρωβουλευτών που επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, και είχα την ευκαιρία σε συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό πολιτισμού και εκπροσώπους του ακαδημαϊκού και πολιτιστικού χώρου να ανταλλάξω απόψεις για την παιδεία και τον πολιτισμό.

  1. Παιδεία

Παρά τις περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης των ευρωπαϊκών θεσμών σε θέματα παιδείας, που υπάγονται στη δικαιοδοσία των κρατών μελών (αρχή της επικουρικότητας) υπάρχουν προγράμματα για την κινητικότητα των νέων και τη δια βίου μάθηση που είναι πετυχημένα ή απαιτούν ενίσχυση, αλλά και ζητήματα στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι που απαιτούν εγρήγορση. Με γραπτές ερωτήσεις και προφορικές παρεμβάσεις έχω εκφράσει με κάθε αφορμή την ανησυχία μου για την επιρροή των όρων της αγοράς εργασίας στα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, με αποτέλεσμα τον γενικευμένο μαρασμό των ανθρωπιστικών επιστημών και την ανάγκη της υποστήριξής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προϋπόθεσης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ουμανιστικής παράδοσης. Με στόχο την εξοικείωση της νέας γενιάς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της, παρουσιάστηκαν με πρωτοβουλία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο εκπαιδευτικά προγράμματα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών για το περιβάλλον, φιλοξενήθηκαν μαθητές που μετείχαν σε πρόγραμμα προσομοίωσης των εργασιών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αλλά και μεταπτυχιακοί φοιτητές των δύο πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

ΙΙΙ. Γυναίκες και ζητήματα φύλου

Ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες στη σύγχρονη Ευρώπη, οι οποίες αποτελούν τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε. Η έκδοση ενός τόμου στα ελληνικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία για τα δικαιώματα των γυναικών διατέθηκε σε πανεπιστημιακούς και ειδικούς περί το ζήτημα, αλλά και στα αγγλικά που μοιράστηκε στο σύνολο των ευρωβουλευτών, επιστέγασε την ημερίδα ανάλογου θέματος που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία μου στη Θεσσαλονίκη, ενώ με τρεις εκθέσεις υποστήριξα την ανάγκη για την κατάργηση των διακρίσεων που υφίστανται γυναίκες εθνοτικών μειονοτήτων και μεγαλύτερων ηλικιών με συνεχή συνεισφορά στην κοινωνία, συχνά χωρίς αμοιβή.

ΙV. Άλλες δραστηριότητες

Σε συνεργασία με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γ. Χατζημαρκάκη διοργανώσαμε επετειακή εκδήλωση “2.500+1 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα” στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν με εισηγήσεις τους ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα υποδεχθήκαμε μαζί με τον Κρίτωνα Αρσένη στη Θεσσαλονίκη περισσότερους από 150 εκπροσώπους Μ.Κ.Ο. και άλλων συλλόγων της πόλης μας στην ενημερωτική εκδήλωση “Μια πρόκληση για την κοινωνία των πολιτών” με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011.

Με στόχο την προβολή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου), οργανώθηκαν προβολές των ταινιών στις οποίες απονεμήθηκε το Βραβείο LUX, που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: το 2010 σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο προβλήθηκε η γαλλική ταινία «Welcome» και έλαβε χώρα συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, ενώ το 2011, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και αφορμή ζητήματα γυναικών από εθνοτικές μειονότητες, προβλήθηκε στο Ολύμπιον η γερμανική ταινία “Die Fremde”.

«Στις μέρες μας, η ευφορία των Ευρωπαίων, της δεκαετίας του '90, έχει υποχωρήσει. Κι αυτή την αίσθηση αναλαμβάνει πάλι η Ελλάδα να τη μεταδώσει θέτοντας το ερώτημα: “ποιο θα είναι το μέλλον;”». Έτσι κλείνει ένα συγκινητικό άρθρο, γεμάτο σεβασμό για την Ελλάδα και τους Έλληνες στη διαχρονικότητά τους, ο γνωστός ιστορικός και συγγραφέας, καθηγητής στο Columbia University, Μαρκ Μαζάουερ (“Η Ελλάδα κέντρο του κόσμου”, ΤΑ ΝΕΑ 01.07.2011). Προσυπογράφω την καταληκτήρια παράγραφό του: «Η Ε.Ε. υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια παγκοσμίως ανταγωνιστική δύναμη. Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη-κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στη νέα εμπροσθοφυλακή όσων θέτουν επιτακτικές ερωτήσεις για αυτούς τους στόχους. Γιατί όλοι τώρα είμαστε μικρές δυνάμεις και η Ελλάδα, ακόμα μία φορά, πολεμάει στην πρώτη γραμμή ενός αγώνα για το μέλλον».

16.04.11 Η Χρυσούλα Παλιαδέλη καλεσμένη στην εκπομπή της ΝΕΤ «27 της Ευρώπης» με τον Κώστα Αργυρό.

περισσότερα » « λιγότερα

Στην 11η εκπομπή του Κώστα Αργυρού με τίτλο «Ακριβή μου τέχνη» γίνεται λόγος για την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τον πολιτισμό και την τέχνη στα χρόνια της λιτότητας, και ιδιαίτερα για τον θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης. Για τα θέματα αυτά μιλούν ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος και η Ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, η οποία υπογραμμίζει τη «μάχη» που συνεχίζεται στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε τεχνοκράτες και στους ανθρώπους που πιστεύουν στη δύναμη του πολιτισμού ως στοιχείου συνοχής για την ήπειρό μας.

Δείτε την εκπομπή εδώ

06.04.11 Συνέντευξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη στην εκπομπή «Η ώρα της καθημερινότητας» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κορωναίο, BHMA 99,5 FM

περισσότερα » « λιγότερα

Η Χρυσούλα Παλιαδέλη μιλά για τη σημασία και τη λειτουργία του θεσμού του Βραβείου LUX, Βραβείου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το 2010 στην τελική τριάδα βρέθηκαν οι ταινίες «Die Fremde» (η οποία και βραβεύθηκε), «Ακαδημία Πλάτωνος», «Illegal». Με αφορμή το θέμα των ταινιών σχολιάζεται το γενικότερο κλίμα όσον αφορά την πολιτική και κοινωνική κατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών.

Για να ακούσετε τη συνέντευξη κάνετε κλικ παραπάνω.

01.04.11 Η Χρυσούλα Παλιαδέλη μιλά για τον εθελοντισμό καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινό στην ΤV100» με τον Βαγγέλη Πλάκα και την Κική Τσιλιγκερίδου, TV100

περισσότερα » « λιγότερα

Η Χρυσούλα Παλιαδέλη προσκαλέστηκε στην πρωινή εκπομπή της Δημοτικής Τηλεόρασης της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη διοργάνωση εκδήλωσης μαζί με τον Κρίτωνα Αρσένη για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011, «Μια πρόκληση για την κοινωνία των πολιτών». Η κ. Παλιαδέλη αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν τους δύο ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αναλάβουν την πρωτοβουλία για αυτήν την εκδήλωση, καθώς και στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον εθελοντισμό, ο οποίος προωθείται ως εργαλείο για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής. Σχολιάζοντας τη σχέση των Ελλήνων με τον εθελοντισμό η κ. Παλιαδέλη τόνισε ότι η συμμετοχή στα κοινά, κατά οποιονδήποτε τρόπο, δίνει νόημα στη ζωή μας και αποφέρει κέρδος σε εμάς τους ίδιους – χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι αναιρούνται οι υποχρεώσεις και ο ρόλος του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δείτε το βίντεο εδώ

01.04.11 Υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014

περισσότερα » « λιγότερα

Η Χρυσούλα Παλιαδέλη υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014». Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας νέος θεσμός που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε μια ομάδα εθελοντών που με το συντονισμό της Αντιδημαρχίας Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντών θα έχει την ευθύνη για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, της αίτησης και της υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Δείτε το βίντεο εδώ

01.04.11 Συνέντευξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη στην εκπομπή «Via Εγνατία» με τους δημοσιογράφους Γεωργία Σαδανά και Χρίστο Τελίδη, FLASH 99,4 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα » « λιγότερα

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Χρυσούλα Παλιαδέλη και τον Κρίτωνα Αρσένη για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011 η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟΚ. μιλά για τη σημασία και την αξία του εθελοντισμού σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς για τους στόχους και τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους. Ερωτώμενη για τον αντίκτυπο της εκδήλωσης για τη Μάχη του Μαραθώνα που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Χρυσούλα Παλιαδέλη υπογραμμίζει τη θετική εντύπωση που υπάρχει στους Ευρωπαίους για τους Έλληνες, όχι μόνο τους αρχαίους αλλά και τους σύγχρονους.

Για να ακούσετε τη συνέντευξη κάνετε κλικ παραπάνω.

28.03.11 Αφιέρωμα στο CNN «Ideas of European Identity» της δημοσιογράφου Laura Serassio (Europarl TV)

περισσότερα » « λιγότερα

Με αφορμή την έκθεση για το «Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», εισηγήτρια της οποίας είναι η Χρυσούλα Παλιαδέλη, η δημοσιογράφος διερευνά το ζήτημα της συνύπαρξης των διαφορετικών εθνικών ταυτοτήτων των κρατών μελών στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

Δείτε το βίντεο εδώ

25.03.11 Η επετειακή εκδήλωση για τη μάχη του Μαραθώνα στις Βρυξέλλες, κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ

περισσότερα » « λιγότερα

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ προβλήθηκε η εκδήλωση «2.500+1 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα», που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρυσούλας Παλιαδέλη και του ελληνικής καταγωγής Γερμανού Φιλελεύθερου ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη στις 23 Μαρτίου 2011. Μεταδόθηκε απόσπασμα της ομιλίας του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans-Gert Pöttering και της συνέντευξης του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου για τη σημασία της εκδήλωσης, ενώ οι δύο διοργανωτές ευρωβουλευτές σχολίασαν το κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη για την Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο εδώ

12.03.11 Η Χρυσούλα Παλιαδέλη καλεσμένη στις Ειδήσεις της TV100

περισσότερα » « λιγότερα

Το Σάββατο 12 Μαρτίου η Χρυσούλα Παλιαδέλη στο studio της Δημοτικής Τηλεόρασης της Θεσσαλονίκης μίλησε για τις συνέπειες τις κρίσης που αγγίζουν την ανώτατη εκπαίδευση, ιδίως στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, γεγονός που παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του. Ιδιαίτερος χρόνος αφιερώθηκε στα εντυπωσιακά ευρήματα των πρόσφατων ερευνών στη Βεργίνα, στον ανασκαφικό τομέα του οποίου φέρει την ευθύνη ως καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς που βρέθηκε το 2008 θα εκτεθεί στην έκθεση για τη Βεργίνα που θα γίνει στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης με ευρήματα που προέρχονται κατά την πλειονότητά τους από την πανεπιστημιακή ανασκαφή του Α.Π.Θ. Η έκθεση αυτή όπως και η προγραμματιζόμενη για την αρχαία Μακεδονία στο Μουσείο του Λούβρου θα διευρύνουν σημαντικά τις γνώσεις των Ευρωπαίων για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, όπως αυτός αναπτύχθηκε στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας.

Δείτε την εκπομπή εδώ

01.03.11 Εκπομπή από τις Βρυξέλλες για την «Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ευρώπη»

περισσότερα » « λιγότερα

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2011 διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκδήλωση – τηλεοπτική εκπομπή με θέμα «Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ευρώπη». Η εκδήλωση έγινε με αφορμή ενημερωτική επίσκεψη Δημάρχων και στελεχών της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και μικρά νησιά, καλεσμένων του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργου Σταυρακάκη, μέλους της Επιτροπής της Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, οι Ευρωβουλευτές Γιώργος Σταυρακάκης, Σπύρος Δανέλλης και Χρυσούλα Παλιαδέλη, αλλά και από την Αθήνα μέσω δορυφορικής σύνδεσης ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η συζήτηση έλαβε χώρα στο στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και μεταδόθηκε ζωντανά από διαφόρους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και στην ERT World. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος, ενώ με ερωτήσεις τους συμμετείχαν μέσω δορυφορικής σύνδεσης και τηλεφωνικής επικοινωνίας δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών της χώρας μας. Στο στούντιο παρευρίσκονταν τα προσκεκλημένα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα, που με τις καίριες ερωτήσεις τους τροφοδοτούσαν τη συζήτηση σχετικά με την απορρόφηση κονδυλίων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και φυσικά το μέλλον της περιφερειακής ανάπτυξης ολόκληρης της Ευρώπης.

Η κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη από την πλευρά της και ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι οι καινούριοι δήμοι που δημιουργήθηκαν με το Νόμο του Καλλικράτη και εν μέσω των δύσκολων καιρών που περνάει η χώρα έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση «... να εφεύρουν τρόπους προκειμένου να αξιοποιήσουν ό,τι έχουν στην περιοχή τους, δημιουργώντας προτάσεις που δε θα στηρίζονται μόνο στο αρχαιολογικό μνημείο, αλλά θα μπορούν να αξιοποιήσουν και το τοπίο και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, και κυρίως να τονώσουν την ψυχολογία των πολιτών», και αργότερα προσέθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τα πράγματα κάτω από μια καινούρια οπτική γωνία. Τώρα δημιουργείται μία άλλη λογική που αποκεντρώνει τα πράγματα και απαιτεί από τις περιφέρειες και από τους δήμους ένα στρατηγικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα. Απαιτεί ταυτόχρονα και μια συνεργασία, θα λέγαμε, και ένα συντονισμό που θα αναδείξει τις δυνατότητες, καταρχήν θα καταγράψει τις δυνατότητες των μικρών και μεγαλύτερων γεωγραφικών οριοτήτων και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να τις κάνει πραγματικότητα. Αν δεν ξέρεις τί περιουσιακά στοιχεία έχεις και πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις συντονισμένα, συνεργατικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».

Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Γεωργίας Σαδανά από το Europe1, τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, για τη συμβολή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη του τοπικού πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος κάθε ευρωπαϊκής περιφέρειας απάντησε πως «Πρέπει να δούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε πόλης κάθε δήμου ή κάθε περιφέρειας και συνεργατικά, επιμένω, να διεκδικήσουμε αυτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Για τη Θεσσαλονίκη η βυζαντινή κληρονομιά, και νομίζω το έχει πει και ο δήμαρχός μας, ο κ. Μπουτάρης, είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να προσελκύσει ορθόδοξους λαούς, τους Ρώσους κλπ, και να αυξήσει την τουριστική της ανάπτυξη. Βεβαίως αναβαθμίζοντας και τις παροχές της …».

Κατά την τελική της τοποθέτηση η Χρυσούλα Παλιαδέλη επισήμανε την προοπτική της περιφερειακής ανάπτυξης και μέσω του πολιτισμού εξηγώντας πως: «... υπάρχουν δυνατότητες και για τον πολιτισμό, ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ένας τουρισμός που μπορεί όχι τόσο με χρηματοδότηση αλλά κυρίως μέσα από δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών να αναπτυχθεί, να σας θυμίσω απλώς τις “Πολιτιστικές Διαδρομές” που είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, ένα καινούριο Ευρωπαϊκό Σήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχω την τιμή να έχει περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είμαστε σε φάση διαβούλευσης με το Συμβούλιο προκειμένου να πάρει νομοθετικό σχήμα. Υπάρχουν και θα υπάρξουν δυνατότητες ειδικά στον πολιτισμό. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία σε αυτόν, γιατί υποστηρίζει την ευρωπαϊκή συνοχή».

03.02.11 Συνέντευξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη στην εκπομπή «Via Εγνατία» με τους δημοσιογράφους Γεωργία Σαδανά και Χρίστο Τελίδη, FLASH 99,4 στη Θεσσαλονίκη

περισσότερα » « λιγότερα

Η Χρυσούλα Παλιαδέλη μιλά για την κατάσταση στην Αίγυπτο και τις καταστροφές αρχαιότητων, για την αρχαιοκαπηλία και την ευθύνη του αρχαιολόγου απέναντι στο εύρημα, αλλά και για τις αρχαιολογικές εργασίες με αφορμή την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Για να ακούσετε τη συνέντευξη κάνετε κλικ παραπάνω.

 

2014
2013
2012
2011
2010
2009

2011


Ministry of Web